China poogt economie draaiende te houden door rente te verlagen

\"\"

China verlaagde twee belangrijke debetrentetarieven en injecteerde maandag meer geld in zijn economie. Het land blijft de mondiale uitschieter op het vlak van het monetaire beleid, terwijl de rest van de grote economieën de monetaire teugels aantrekken in een poging de inflatie te temmen.

De People\’s Bank of China verlaagde de rente op 1 jaar met 10 basispunten tot 2,75% en verlaagde de debetrente op 7 jaar met hetzelfde bedrag tot 2%. De PBOC voegde 2 miljard yuan toe via zevendaagse omgekeerde repo\’s.

Economen hadden verwacht dat de zevenjaarsrente stabiel zou blijven. Maar de  beleidsmakers maken zich nog steeds duidelijk zorgen dat de risico\’s neerwaarts zijn met een strikt COVID-beleid en zwakte in de huisvesting, hoewel de liquiditeiten de inflatiedruk blijven aanwakkeren.

Later op de dag rapporteerde de regering een reeks overwegend teleurstellende economische gegevens.

De industriële productie in juli in China steeg met 3,8% op jaarbasis (versus 4,6% verwacht) en iets lager dan het cijfer van 3,9% dat in juni werd gerapporteerd. De detailhandelsverkopen stegen in juli met 2,7% in vergelijking met dezelfde periode in 2021, onder de prognose van 5%. Bovendien bereikte China\’s werkloosheidspercentage voor 16- tot 24-jarigen 19,9%, het hoogste ooit gemeten. En de prijzen van nieuwe huizen daalden met 0,9% op jaarbasis (vs. 0,5% lager).

Toch is de vraag niet langer of we een opleving krijgen (in de Chinese economie), maar hoe ver die kan reiken, schreef Morgan Stanley-econoom Seth Carpenter in een rapport. \”Het covid-zero-beleid wordt langzaam versoepeld en we denken dat er meer versoepelingen zullen volgen op het partijcongres in oktober\”, zei Carpenter. \”Maar zal vrijheid van mobiliteit voldoende zijn om de uitdagingen van de huizenmarkt om te keren? Recente beleidsacties om de huisvestingscrisis aan te pakken zullen helpen, maar ik verwacht volledig dat er een veel groter pakket nodig zal zijn. Uiteindelijk zal het vertrouwen van consumenten en onroerend goed moeten zorgen voor een snel herstel, maar garanties dat dit er komt zijn er echter niet\”, voegde hij eraan toe. Volgens de Financial Times verkeert de Chinese economie zich in een beklagenswaardige positie en dat zal niet zonder gevolgen blijven voor de rest van de wereld.