Problemen in de toeleveringsketens lijken zich op te lossen

\"\"

De laatste maanden lijkt er verbetering te komen in de toeleveringsketens, zo stelt Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer. Ten opzichte van negen maanden geleden is de prijs voor het vervoer per container met 45% gedaald. We zien het ook terug in de Baltic Dry Index daalt de afgelopen vier weken en kwam vrijdag uit op een stand van 1477.

In oktober vorig jaar noteerde deze index (een indicator voor het vervoer van goederen over zee) meer dan 5.000. Het aantal schepen dat voor de haven in Los Angeles ligt is sinds begin van het jaar met 75% gedaald. De Federale Reserve Bank van New York heeft een zogenoemde “global supply chain pressure index”.

Deze is sinds begin van het jaar gehalveerd. Uit meer data blijkt dat de problemen verminderen. De centrale bank van Philadelphia stelt dat 40% van productiebedrijven meent dat de komende maanden de productieproblemen zullen verbeteren. Ook de Europese commissie stelde de afgelopen week dat fabrikanten in Europa niet meer worden gehinderd in hun productie door het gebrek aan goederen of machines. Het gegeven dat de spanningen in het vervoer van goederen verminderen komt ten dele doordat de vraag van consumenten afneemt als gevolg van de hogere prijzen.

Anderzijds komt het ook doordat er meer productiecapaciteit in gebruik wordt genomen. Natuurlijk kan het beeld volgens Steentjes weer omslaan. We staan aan de vooravond van het Kerstseizoen waar traditioneel veel goederen worden gekocht. Daarnaast kunnen de spanningen tussen Taiwan en China ook voor problemen in de productieketen zorgen. Maar al bij al lijkt de daling na de enorme stijgingen in gang te zijn gezet. Voor beleggers kunnen daar twee conclusies uit trekken. De inflatie zal gaan dalen en bedrijven kunnen hun winsten vergroten. Wat volgens Steentjes een positief effect op de beurskoersen zal hebben.