Is de piek in de inflatie bereikt?

\"\"

De Amerikaanse CPI-gegevens van vorige week suggereren met een hogere mate van zekerheid dat we de piek in de inflatie hebben gezien. In plaats van 8,7% daalde het totale inflatiecijfer voor juli van 9,1% in juni naar 8,5%.

En hoewel verwacht werd dat het kerninflatiecijfer zou stijgen, bleef dit hetzelfde. Op zich is dat goed nieuws. Dus, vandaar de vraag: moeten we ons nu allemaal op de beurs begeven? Is dit een voldoende excuus om geld aan het werk te zetten? Of zit het goede nieuws al in de beurskoersen verrekend?

Het antwoord is dat alles afhangt van hoe de Fed hierop zal reageren. De Amerikaanse centrale bank zal hoe dan ook een inflatie van 8,5% nog steeds veel te hoog vinden. Minneapolis Fed-president Neel Kashkari verklaarde dat hij nog steeds wil dat de Fed Fund-rente het jaar afsluit op 3,9% en eind 2023 uitkomt op 4,4%.

Er staan ​​dus nog steeds renteverhogingen op de agenda. Maar het noemen van de omvang van de volgende rentebeweging in september op basis van het huidige CPI-cijfer is bijna onmogelijk. Dat komt omdat we er nog een inflatiecijfer hebben tussen nu en de Fed-vergadering in september. Dat cijfer zou het beeld nog grondig op zijn kop kunnen zetten. Wat geldt voor de VS, geldt mogelijk ook voor Europa. Op hier wordt gespeculeerd op het uitpieken van de inflatie.