Is de come back van de goudmijnaandelen op komst?

\"\"

Goudmijnaandelen lijken momenteel erg onbemind. Zoals gemeten door de NYSE Arca Gold Miners Index, daalden goudaandelen year-to-date tot eind juli met 18,5%, waardoor ze zowel het onderliggende metaal als de S&P 500 slechter presteerden.

Wanneer een beleggingscategorie zo over het hoofd wordt gezien door beleggers, denken de analisten dat de tijd rijp wordt voor beleggers om te overwegen tegen de trend in een stap te zetten. Door goudmijnaandelen te kopen, inderdaad. Is de come back van de goudmijnaandelen op komst?

Er is meer aan deze investeringszaak in het spel dan alleen maar markttiming. Er zijn momenteel veel systeemrisico\’s die pleiten voor allocaties aan fysiek goud en goudmijnaandelen. Die risico\’s omvatten aanhoudende inflatie, een mogelijke wereldwijde recessie, een dreigende voedsel- en energiecrisis en een escalatie van de vijandelijkheden in Oost-Europa.

Alleen al het beteugelen van de inflatie zal geen geringe taak zijn. De historische stijging van de consumentenprijzen was waarschijnlijk jaren in de maak als gevolg van het ongebreidelde gelddrukken door centrale banken over de hele wereld, in combinatie met aanzienlijke verstoringen van de toeleveringsketen als gevolg van pandemie gerelateerde lockdowns. Naast agressieve renteverhogingen moeten mogelijk bezuinigingen worden doorgevoerd om de vraag te dempen. Met alle economische gevolgen van dien.

Het is de moeite waard erop te wijzen dat de laatste keer dat we de inflatie zo hoog zagen begin jaren tachtig was. Dit leidde tot een even agressieve actie van de toenmalige voorzitter van de Federal Reserve, Paul Volcker, die de rente verhoogde tot 19%. Goud reageerde door te stijgen tot $ 835 per ounce, of meer dan $ 3.000 in de dollars van vandaag, een recordhoogte wanneer gecorrigeerd voor inflatie.

Tegenwoordig zijn de reële rentetarieven net zo negatief als in 1980, maar tot dusver is de goudprijs onder de $ 1.800 gebleven, op enige afstand van het nominale hoogtepunt van $ 2.073 per ounce, vastgesteld in augustus 2020, en het voor inflatie gecorrigeerde hoogtepunt van ongeveer $ 3.000.

De reden waarom goud dit jaar niet naar een nieuw record is gestegen, gezien de systeemrisico\’s, is de sterke Amerikaanse dollar ten opzichte van de andere valuta\’s in de wereld. Net als de meeste andere grondstoffen is goud geprijsd in dollars, dus wanneer de waarde van de dollar hoog is, heeft dit tot gevolg dat goud duurder wordt in dollars.

Year-to-date tot eind juli zijn de enige belangrijke valuta\’s die in waarde zijn gestegen ten opzichte van de dollar, de Russische roebel en de Braziliaanse real. De meeste valuta\’s zijn in waarde gedaald, waarbij de Turkse lira iets meer dan een kwart van zijn waarde heeft verloren in vergelijking met de dollar.

Terwijl in dollar uitgedrukt goud binnen een krappe bandbreedte is blijven steken, is de prijs van goud in de Turkse lira geëxplodeerd. In de afgelopen drie jaar tot eind juli is de goudprijs in Turkije verviervoudigd en wordt momenteel verhandeld in de buurt van een recordhoogte, wat de waargenomen rol van het metaal als afdekking tegen monetaire verlaging onderstreept.