Inflatie: waarom Mohamed El-Erian zich zorgen maakt over \’collateral damage\’

\"\"

De bekende econoom Mohamed El-Erian gelooft dat de inflatie in de VS tegen het einde van het jaar zal dalen, maar relatief hoog zal blijven\”.

\”Ik verwacht een kern-CPI in het bereik van 4,5% tot 5,5% tegen het einde van dit jaar, dus ruim boven de doelstelling van 2% van de Fed\”, zei de belangrijkste economische adviseur van Allianz.

De laatste maandelijkse lezing van de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) kwam uit op 9,1%, het hoogste niveau sinds november 1981.

\”Waar ik me het meest zorgen over maak, is de bijkomende schade die gepaard gaat met het dalen van de inflatie dit omdat de Fed zo laat heeft gereageerd. Daarmee heeft de Amerikaanse centrale bank een historische kans gemist\”, zei El-Erian.

In 2021 zei de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, dat inflatie van voorbijgaande aard was, woorden die hij later moest inslikken omdat de maandelijkse inflatie bleef stijgen. Sindsdien heeft de Fed de rente in beide laatste twee maandelijkse vergaderingen met 75 basispunten verhoogd.

Energie- en voedselprijzen zijn de grootste aanjagers van inflatie geweest. De olieprijzen zijn aanzienlijk gedaald ten opzichte van hun piek eerder dit jaar. Deze week daalden de West Texas Intermediate (CL=F) futures voor het eerst sinds de Russische invasie van Oekraïne onder $90 per vat. Lagere olieprijzen moeten de inflatie helpen verminderen.

\”Met name energie en voedsel zullen veel zwakkere aanjagers van inflatie zijn, dus het aantal krantenkoppen met berichten over prijsstijgingen van energie en voeding zal dalen\”, zei El-Erian. “Erger is dat het kerngetal  hardnekkig hoog blijft. En dat spreekt alleen maar over een inflatieproces dat meer verankerd is geraakt en een bredere basis heeft gekregen in de Amerikaanse economie.\”