Raar maar waar: Duitse export op recordniveau

\"\"

De waarde van de Duitse export steeg in juni met 4,5% en bereikte een recordniveau, hoewel economen waarschuwden dat een groot deel van de stijging waarschijnlijk te wijten was aan gestegen prijzen.

De export steeg voor de derde maand op rij en overtrof de voorspellingen voor een stijging van 1% en duwde het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde handelsoverschot van Duitsland in juni op 6,4 miljard euro ($ 6,51 miljard), ruim boven de consensus voor een overschot van 2,7 miljard euro.

Uit voorlopige gegevens van de maand juni bleek dat Duitsland zijn eerste handelstekort in meer dan 30 jaar boekte, maar het cijfer van mei van -1,0 miljard euro werd bijgesteld tot een overschot van 0,8 miljard euro.

\”Deze cijfers moeten met een korreltje zout worden genomen\”, zei Thomas Gitzel van VP Bank, die zei dat prijsstijgingen de nominale exportvolumes vergroten zonder dat er daadwerkelijk meer goederen zijn geëxporteerd. \”Gecorrigeerd voor prijzen zal er waarschijnlijk weinig overblijven van de exportgroei.\”

De Duitse economie stagneerde in het tweede kwartaal, waarbij de oorlog in Oekraïne, de pandemie en verstoringen in de bevoorrading die Europa\’s grootste economie aan de rand van een neergang brachten.

De Vereniging van Duitse Kamers van Industrie en Koophandel (DIHK) waarschuwde dat de exportafhankelijke Duitse industrie een moeilijke tweede helft van het jaar doormaakt.

\”Verstoringen van de toeleveringsketen en hoge kosten voor energie, grondstoffen en geïmporteerde inputs blijven de productie belemmeren\”, zegt DIHK-expert op het gebied van buitenlandse handel Carolin Herweg.

\”Ook de afkoeling van de economieën van belangrijke exportpartners, zoals de Verenigde Staten, China of de eurozone, dempt de vraag naar producten \’Made in Germany\’.\”

De export naar de Verenigde Staten, de grootste exportmarkt van Duitsland, steeg in juni met 6,2% in vergelijking met mei, terwijl die naar de lidstaten van de Europese Unie met 3,9% steeg. De export naar China steeg in juni met 2,4%.

De invoer in juni naar Duitsland is in kalender- en seizoensgecorrigeerde termen met 0,2% gestegen ten opzichte van de voorgaande maand, aldus het federale bureau voor de statistiek.