Energieproblemen wegen zwaar door in het Verenigd Koninkrijk

\"\"

De energieprijzen zijn waarschijnlijk de grootste zorg in het VK op dit moment, aangezien een hogere energieprijsplafond de afgelopen dagen in de media volop in de belangstelling stond. Het Verenigd Koninkrijk staat daarmee niet alleen, want hetzelfde geldt voor de andere Europese landen. Maar laten we toch even naar het VK kijken.

Het energieprijsplafond, de maximale prijs per kilowattuur (kWh) die energieleveranciers kunnen vragen voor gas en elektriciteit, zal naar verwachting in april 2023 £ 4.266 bedragen. Het plafond is momenteel vastgesteld op £ 1.971. En volgens een grimmiger voorspelling van energieadviesbureau Auxilione, zou het energieprijsplafond vanaf april volgend jaar zelfs £ 5.500 kunnen bereiken.

De energieprijzen zijn gestegen vanwege het pandemie-effect van Covid-19 en ook vanwege de oorlog van Rusland met Oekraïne.

Rusland is een belangrijke speler op de wereldenergiemarkten. Het leverde meer dan 40% van het Europese gas en de EU importeerde vroeger 29% van zijn olie uit Rusland.

De energieprijzen begonnen vorig jaar alarm te slaan nadat de Europese gasprijzen begonnen te stijgen. Benchmark EU-gasprijzen op de Nederlandse TTF Hub, de meest liquide markt van Europa, zijn het afgelopen jaar met ongeveer 350% gestegen.

Slechts enkele dagen voordat Rusland Oekraïne binnenviel, stopte Duitsland de Nord Stream 2-pijpleiding. Die zou het mogelijk hebben gemaakt om de dubbele hoeveelheid Russisch gas naar Europa te transporteren. In juli verlaagde Rusland de volumes tot 20% van de capaciteit op de Nord Stream 1-pijpleiding, waarvan Duitsland zei dat het een vergelding was voor westerse sancties tegen Rusland.

Volgens Reuters zullen de Europese gasprijzen naar verwachting hoog blijven, ook al zullen de gasopslaglocaties de komende maanden naar verwachting bijna vol zijn. Hoewel de Europese landen op schema liggen om gasopslaglocaties tegen 1 oktober te vullen tot een minimumniveau van 80%, zou een extra koude winter die snel opgebruikt hebben.”

Andere problemen, zoals gebrek aan investeringen in hernieuwbare energie, dalende Europese gasproductie en lage windproductie in het VK, hebben het afgelopen jaar ook bijgedragen aan recordbrekende energieprijzen.