Huizenmarkten staan wereldwijd onder druk

\"\"

Energiebedrijven profiteren andermaal van olieprijzen die vorige week (tijdelijk) opnieuw doorstegen (96,2 dollar per Brent-vat), terwijl de Europese gasprijs als een raket door het dak blijft gaan (241 euro/MWh). Dat er in die optiek niet meer beleggersvrees is, met name voor de extra impact op de energiekosten en -bevoorrading is behoorlijk opvallend. En dat diezelfde beleggers niet angstiger worden door de stijgende langetermijnrentes (VS: 2,99%, Duitsland: 1,224%) is dat evenzeer.

En om er nog eentje bij te doen, komen de huizenmarkten zowat overal ter wereld onder druk te staan. In de VS daalde de verkoop van bestaande woningen in juli voor de zesde opeenvolgende maand met 5,9% tot 4,81 miljoen stuks, het laagste cijfer sinds mei 2020 en onder de marktverwachting van 4,89 miljoen. Dat volgt op een piek in de hypotheekrente van 6% begin juni, al viel die ondertussen weer terug tot 5%. Maar de mediaanprijs van bestaande woningen valt niettemin niet te stoppen: 403.800 dollar, zowat 10,8% meer op jaarbasis.

Bent u in dat kader ook benieuwd in welke mate de ECB krachtdadig de beleidsrente zal willen (of durven) op te trekken? Maar ook het Britse pond (£1 = $1,2) moet in de gaten worden gehouden, zo merkt KBC op. De munt staat dicht bij het laagste punt in twee jaar. Aanleiding blijft de toenemende zorgen over de economische vooruitzichten van het VK, want de Bank of England verwacht 13,3% inflatie in oktober en 5 kwartalen recessie. De Bank zal naar verwachting de rente in september met 50 basispunten optrekken en met 125 basispunten tegen het einde van 2022.