Inflatie weigert af te nemen

\"\"

We lezen overal dat de “camping rally” op de beurzen stokt en dat is ook zo. De reden ligt voor de hand: omdat een gebrek aan optimistisch getinte bedrijfsresultaten beleggers weer met de neus op de feiten drukt: economische zorgen. De Europese economie groeide in het tweede kwartaal slechts met 0,6%, terwijl eerder een voorlopige groei met 0,7% werd gemeld. In de VS daalden de kleinhandelsverkopen onverwacht sterk in juli, ondanks steun van de Prime Day van Amazon. Exclusief benzinestations steeg de verkoop wel met 0,2%, maar daalden de kernverkoop met 0,8%. Ook de inflatie blijft parten spelen, ondanks die “zou moeten afnemen”.

Maar dat is in het VK zeker niet het geval. De teller stond er vorige maand op meer dan 10% en is op weg naar 13%, zodat het quasi zeker is dat de Bank of England herhaaldelijk de beleidsrente met minstens 50 basispunten zal moeten optrekken. De Britse 10-jaarsrente steeg tot 2,27%, het hoogste peil in 6 weken, en zwengelde daardoor ook de Duitse rente aan tot ruim 1,22%. Dat ook de korte termijn rente zowat overal in Europa fors steeg met minstens 15 basispunten, heeft alles te maken met – u raadt het nooit – de verwachting dat de ECB de rente zal blijven optrekken. De rente op Italiaans 10-jaarspapier steeg met 20 basispunten naar 3,3%, het hoogste niveau sinds eind juli.

In de VS bleven de 2- en de 10-jaarsrente stijgen tot respectievelijk 3,26% en 2,98%. Inderdaad, dat leest u volgens KBC goed: de rentecurve blijft er stevig negatief (-0,28%). De rentebeweging stoelt op de notulen van de recente Fed-vergadering. Die overwoog het tempo van toekomstige renteverhogingen af te zwakken in lijn met een vertraging van de inflatie, maar aanwijzingen in die richting waren nog niet zichtbaar. Maar “minder agressief” bleef het kernwoord.

Om het geopolitieke plaatje aan te kruiden startten de VS en Taiwan handelsbesprekingen op om tot overeenkomsten te komen met economisch zinvolle resultaten. De “economische dwang” van China staat ook op de agenda van het “U.S.-Taiwan Initiative on 21st-Century Trade”, dat al in juni werd aangekondigd. Taiwan werd immers niet opgenomen in de Amerikaanse economische plannen om de groeiende invloed van China tegen te gaan. Ondertussen gaan de onderhandelingen met Iran verder.