Rusland werkt aan eigen internationale standaard voor edelmetalen

\"\"

Rusland stelt zijn eigen internationale standaard voor edelmetalen voor nadat het land door de London Bullion Market Association (LBMA) op een zijspoor is gezet. En dat kan grote gevolgen hebben.

Het ministerie van Financiën van het land zei dat het van cruciaal belang is om de nieuwe Moskouse Wereldstandaard (MWS) te creëren om de werking van de edelmetaalindustrie te normaliseren en een alternatief te hebben voor de LBMA.

\”De basis van deze nieuwe structuur zal een nieuwe, gespecialiseerde internationale handel in edelmetalen zijn met hoofdkantoor in Moskou, die zal steunen op de MWS\”, zei het ministerie van Financiën in een door Russische media geciteerde brief.

Rusland stelt ook voor om de prijzen van edele metalen vast te stellen in de nationale valuta\’s van de belangrijkste lidstaten of via een nieuwe munteenheid, zoals de nieuwe BRICS-valuta die is voorgesteld door de Russische president Vladimir Poetin.

In het prijsvaststellingscomité zouden centrale banken en andere grote banken uit de Euraziatische Economische Unie (EEU) zitten. De lidstaten van de EEU zijn Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland, Kirgizië en Armenië.

Het idee zou zijn om lidmaatschap aantrekkelijk te maken voor grote goudspelers zoals China, India, Venezuela, Peru en andere Zuid-Amerikaanse landen.

Volgens de door het ministerie van Financiën gepubliceerde brief zou de oprichting van een dergelijke organisatie het monopolie van de LBMA snel vernietigen en de stabiele ontwikkeling van de edelmetaalindustrie in Rusland en de rest van de wereld verzekeren.

Ook werd verduidelijkt dat het voorstel voor de nieuwe norm niet afkomstig was van het ministerie van Financiën, maar van verschillende marktpartijen.

Volgens het ministerie van Financiën was Rusland in 2021 qua volume de op een na grootste goudproducent, met een goudproductie die met 9% toenam tot 343 ton. Rusland is ook een van de drie grootste producenten van platina, palladium en rhodium. De edelmetaalindustrie in Rusland is goed voor ongeveer $ 25 miljard per jaar.

Na de Russische invasie van Oekraïne heeft de LBMA de erkenning van Russische edelmetaalraffinaderijen opgeschort, waardoor ze geen nieuwe producten meer in Londen mogen verkopen. Op 7 maart werd de schorsing officieel gemaakt.

Het ministerie van Financiën zei dat de actie de Russische edelmetaalactiviteiten verlamde en een hoe dan ook een negatieve factor was.