Recordsprong in Duitse producentenprijzen draagt ​​bij aan sombere economische vooruitzichten

\"\"

Volgens het ministerie van Financiën stagneerde de Duitse economie in het tweede kwartaal, omdat de stijgende energieprijzen, de pandemie en verstoringen in de bevoorrading aan de basis liggen van sombere vooruitzichten voor de grootste economie van Europa.

De energieprijzen als geheel stegen met 105% in vergelijking met juli 2021, voornamelijk als gevolg van hogere prijzen voor aardgas en elektriciteit, aldus het bureau.

De economische vooruitzichten voor Duitsland zijn somber als gevolg van de stijging van de energieprijzen en verstoringen van de toeleveringsketen, zei het ministerie van Financiën vrijdag, een bericht dat werd onderstreept door een recordsprong in de producentenprijzen.

De Duitse economie, de grootste van Europa, stagneerde in het tweede kwartaal, met de oorlog in Oekraïne, stijgende energieprijzen, de pandemie en verstoringen van de voorziening die het land op de rand van een recessie brachten.

\”De vooruitzichten voor de verdere ontwikkeling van de economie zijn momenteel erg somber\”, zei het ministerie in zijn maandrapport van augustus, eraan toevoegend dat de situatie wordt gekenmerkt door een hoge mate van onzekerheid die niet snel zal verdwijnen.

“De aanzienlijk lagere gasaanvoer uit Rusland, de aanhoudend hoge prijsstijgingen voor energie en, in toenemende mate, andere goederen, evenals de langer dan verwachte verstoringen van de toeleveringsketen, ook in verband met het nul-COVID-beleid van China, wegen zwaar op de ontwikkeling van de economie,” zei het.

De Duitse producentenprijzen, die als een leidende indicator voor inflatie worden beschouwd, kenden in juli zowel de maand als het jaar hun hoogste sprong ooit, voornamelijk als gevolg van hoge energieprijzen, zei het federale bureau voor de statistiek vrijdag.

De energieprijzen als geheel stegen met 105% in vergelijking met juli 2021, voornamelijk als gevolg van hogere prijzen voor aardgas en elektriciteit, aldus het bureau.

Als gevolg van de toch al hoge energiekosten zal de Duitse regering vanaf 1 oktober heffingen opleggen aan gasverbruikers die enkele honderden euro\’s zullen toevoegen aan de jaarlijkse energierekening van het gemiddelde gezin. Om de klap op te vangen, wordt de verkoopbelasting op gas verlaagd van 19% naar 7% terwijl de heffingen van kracht zijn.

Door de hogere energieprijzen is het onwaarschijnlijk dat de inflatie snel zal afkoelen: de inflatie op jaarbasis in Duitsland bedroeg in juli 8,5%, in lijn met het recordpercentage van 8,9% in de eurozone.

De Duitse regering voorspelde in april de inflatie voor 2022 op 6,1%. Het zal op 12 oktober bijgewerkte economische projecties presenteren, aldus het ministerie van Financiën.