Turkije verlaagt de rente nu de inflatie 80% bereikt

\"\"

Terwijl centrale banken over de hele wereld de rentetarieven agressief hebben verhoogd om de inflatie te bestrijden, pakt de centrale bank van Turkije de zaken heel anders aan.

Ondanks dat de inflatie opliep tot bijna 80%, heeft de Turkse centrale bank vorige week aangekondigd dat ze heeft besloten haar rentetarief te verlagen van 14% naar 13%. De afgelopen zeven maanden stond die basisrente op 14%. Analisten hadden geen rente-ingreep verwacht.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de centrale bank onder druk gezet om de kredietkosten te verlagen in een poging de economische groei, investeringen en export te stimuleren. Erdogan is de mening toegedaan dat renteverhogingen inflatie veroorzaken, en tart zodoende de gevestigde economische gedachte dat renteverhogingen de inflatie helpen af ​​te koelen.

De Turkse inflatie voor de maand juli steeg met 79,6%, de hoogste in 24 jaar, terwijl de voedsel- en energiekosten stegen.

De Turkse lira zakte ongeveer 1% na de verrassende renteverlaging en handelde op meer dan 18,1 dollar per dollar, bijna een recorddieptepunt. De lira heeft dit jaar 26% van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. Vijf jaar geleden werd de lira verhandeld tegen 3,5 voor de dollar.