Zimbabwe probeert via gouden munten de inflatie de nek om te wringen

\"\"

Zimbabwe, dat de inflatie probeert te temmen door gouden munten te verkopen, gaat nu een stap verder. Het wil de grootste goudmijnbouwbedrijven van het land stimuleren om meer goud boven te halen.

In juli begon de centrale bank van Zimbabwe met de verkoop van gouden munten om de inflatie onder controle te krijgen door een waardeopslag te bieden aan de dalende valuta van het land en de bevolking een alternatief te geven voor de Amerikaanse dollar.

Een week na de aftrap van het project zag het land een sterke vraag naar de munten, waarbij de centrale bank van het land 1.500 gouden munten verkocht en van plan was er nog 2.000 vrij te geven.

De grote mijnbouwbedrijven worden nu door de overheid aangemoedigd om meer goud te produceren. Degenen die hun doelstellingen overschrijden kunnen 80% van de betaling voor de extra output in vreemde valuta ontvangen, citeerde de vice-minister van Mijnen, Polite Kambamura, volgens Bloomberg. Het huidige betalingsplan is een 60-40 verdeling tussen betalingen in buitenlandse en lokale valuta.

De goudmijnbedrijven van het land zien een groter deel van de inkomsten in vreemde valuta als een voordeel om hun bedrijfskosten te ondersteunen. Goudexport is momenteel de derde grootste verdiener van vreemde valuta, gevolgd door platina en geldtransacties.

Om de mijnbouwindustrie te helpen, heeft Zimbabwe twee lokale geldschieters geselecteerd om de komende vijf jaar $ 1 miljard aan financiering te verstrekken.

Productieverhogingen zijn al gepland door enkele goudmijnbouwbedrijven, waaronder staatsbedrijf Kuvimba Mining House Ltd., dat streeft naar een vervijfvoudiging van de productie in zijn Shamva Gold-mijn tegen 2023.

De goudproductie van Zimbabwe is dit jaar al met 47% gestegen, waarbij de regering er naar streeft dat goudwinning goed zou zijn voor een derde van de totale mijnbouwindustrie in 2023, die volgens Kambamura een omzet van $ 12 miljard had.