Alarmklokken worden overal geluid over de energieprijzen

\"\"

De krantenkoppen van tegenwoordig zijn echt zorgwekkend, zo stelt Frank Vranken, Chef Investment Officer bij Edmond de Rothschild (Europa). Citibank verwacht dat de inflatie in het VK binnenkort 18% zal bedragen, terwijl andere rapporten laten zien dat de gemiddelde energierekening van Britse huishoudens binnenkort 3554 pond zal bedragen, een stijging van 80% ten opzichte van april.

In België is de maandelijkse elektriciteitsrekening voor een gepensioneerde dame, zoals eergisteren op tv te zien was, gestegen van bijna 150 euro naar 650 euro per maand. Dat is meer 6000 euro per jaar.. De Europese industrie heeft ook te kampen met bedrijven die de stijgende kosten niet langer aankunnen. En toch blijven de elektriciteitsprijzen in Europa stijgen, record na record. Laat er geen twijfel over bestaan; we zijn op weg naar energiearmoede in Europa.

Dezelfde energieproblemen doen zich elders in de wereld niet voor, althans niet in dezelfde mate. Dat belemmert uiteraard ons concurrentievoordeel. Het is dan ook geen verrassing dat onze eenheidsvaluta in het slop zit en de euro onder de pariteit daalt ten opzichte van de almachtige dollar. Op de lange termijn zal een goedkopere euro onze exporteurs helpen, maar niet vandaag, nu de industriële activiteit wereldwijd aan het afglijden is.

Vrij verbazingwekkend op dit moment is het feit dat Saoedi-Arabië waarschuwt dat er een discrepantie is tussen de toekomstige olieprijzen en de fysieke markt, wat duidt op een mogelijke vermindering van de productie. De olieprijzen stijgen op dat nieuws. Dit zal de wereldeconomie en de landen die met energieproblemen kampen uiteraard niet helpen. Bovendien ziet het er enigszins pervers uit dat de Saoedi\’s vocaal ingrijpen wanneer de prijzen dalen, niet wanneer de prijzen boven 120 $ pb lagen.

Ondertussen voert China volgens Frank Vranken zijn inspanningen op om de economie te ondersteunen. Maar het gaat niet echt van harte, omdat het land niet voor 100% bereid lijkt om wangedrag van sommigen in de bouw- en vastgoedsector te compenseren. Het Nationaal Bureau voor de Statistiek in de VS ziet een groei van het BBP van China in 2022 met 3,8%, ver verwijderd van de eerdere doelstelling van 5,5% die door Peking werd opgegeven.

Het resultaat van dit alles is dat de aandelenmarkten omlaag lijken te gaan na de sterke stijging van juli. Ze moeten nu hopen op een minder agressieve boodschap van Fed-voorzitter Jerome Powell aanstaande vrijdag in Jackson Hole.