Inflatie in VK op weg naar 18%, de rest van Europa zal volgen

\"\"

De inflatie in het VK ligt op koers om in januari meer dan 18% te bedragen, aangezien het energieprijsplafond van het land de stratosfeer binnendringt, zo voorspellen Citi-economen. Tussen haakjes: dat voorspelt weinig goeds voor de rest van Europa, want ook hier zal de inflatie ongetwijfeld dezelfde richting uitgaan.

In een onderzoeksnota van zondag heeft de Amerikaanse bankgigant zijn prognoses voor de consumentenprijsindex en de kleinhandelsprijsindex in het VK in het eerste kwartaal van 2023 bijgewerkt naar respectievelijk 18% en 21%. Dit is gebaseerd op de aanname van een beleid van £ 300 compensatie toegepast op de energierekening van huishoudens van oktober tot en met 2024.

Energieregulator Ofgem zal later deze week de omvang van de volgende prijsplafondverhoging vanaf 1 oktober aankondigen en Citi verwacht een stijging tot £ 3.717 per jaar (meer dan € 4.000) van de huidige £ 1.971 voor een gemiddeld huishouden. Het prijsplafond beperkt in wezen het bedrag dat een leverancier kan vragen voor zijn tarieven, maar deze limiet is recentelijk opgetrokken vanwege de stijging van de groothandelsprijzen – wat betekent dat Britten hun rekeningen door het plafond hebben zien schieten.

Marktonderzoeksbureau Cornwall Insight voorspelde onlangs dat het energieprijsplafond in januari zou opgetrokken worden tot £ 4.266, terwijl adviesbureau Auxilione vorige week voorspelde dat het plafond in het voorjaar meer dan £ 6.000 zou bedragen. Vooruitzichten die de haren ten berge doen rijzen.

Benjamin Nabarro, senior medewerker in de wereldwijde strategie- en macrogroep bij Citi, zei dat begeleiding over toekomstige verhogingen het meest opvallende aspect van de aankondiging van deze week zou zijn.

“We verwachten verdere stijgingen tot £ 4.567 in januari en vervolgens £ 5.816 in april. De risico\’s blijven daarbij naar boven gericht\’, zei Nabarro.

De belangrijkste vraag is nu hoe het overheidsbeleid zowel de inflatie als de reële economie kan beïnvloeden nadat op 5 september een nieuwe premier aantrad. Opmerkingen tot nu toe van Liz Truss, favoriet van de conservatieve leider, wijzen op slechts een \”beperkte compensatie\” voor de totale inflatie, op basis van wat zij tot dusver liet horen.

\”De Britse overheid draait al op voor een verlaging van £ 300 van de rekeningen en voor een verlaging van de btw op de energierekening van huishoudens\”, zei Nabarro. Het volledig compenseren van de energietoename zou ongeveer £ 30 miljard kosten voor de komende zes maanden (1,4% BBP).”, aldus Truss. Dat is een onmogelijk hoge prijs voor de Britse regering om te betalen.