Komt er \’iets ergers\’ dan een recessie?

\"\"

JP Morgan verwacht dat de volgende renteverhoging de laatste grote stijging van de huidige verkrappingscyclus zal zijn. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, waarschuwt ook dat er op iets langere termijn ‘iets ergers’ dan een recessie zou kunnen komen.

De laatste keer dat de Fed de markten zou kunnen verrassen met een buitensporig grotee renteverhoging, zou zijn tijdens de komende vergadering in september, zeiden strategen van JPMorgan Chase & Co. in een onlangs verschenen rapport.

\”We verwachten in september weer een grote renteverhoging door de Fed, maar we hopen van ganser harte dat de Fed de markten niet opnieuw aan de agressieve kant zal verrassen\”, schreven ze strategen.

Het einde van het agressieve verkrappingstempo zou kunnen helpen om de risicovolle activa in de tweede helft van het jaar te helpen herstellen.

Dimon zijn visie op de economie op langere termijn is niet zo positief.

\” Als ik de kansen moet inschatten: zachte landing 10%. Hardere landing, milde recessie, 20%, 30%. Hardere recessie, 20%, 30%. En misschien iets ergers dan een harde recessie 20% tot 30%,\” legde Dimon uit.

Goldman Sachs deelde ook zijn mening over de impact van de wereldwijde verkrapping van het monetaire beleid in een rapport, waarin de zakenbank er van uitgaat dat grote economieën de komende 12 maanden geen recessies zullen ervaren.

\”Hun veerkracht ondersteunt onze voorspelling dat geen enkele grote economie het komende jaar in een door het monetaire beleid gestuurde recessie zal belanden\”, schreef het team economen onder leiding van Jan Hatzius in het rapport.

Een van de redenen achter deze prognose is de toestand van de arbeidsmarkten, die nog steeds sterk zijn.

De markten blijven verdeeld over de vraag of de Fed tijdens de vergadering van september de rente met 50 of 75 basispunten zal verhogen. De FedWatch Tool van de CME geeft een kans van 56,5% op een stijging van 50 bp en een kans van 43,5% op een stijging van 75 bp.

Uit de notulen van de FOMC-vergadering van juli bleek dat Fed-functionarissen het erover eens zijn dat de verkrappingscyclus uiteindelijk moet worden vertraagd. Toch zijn ze van mening dat de Fed moet zien hoe haar renteverhogingen de inflatie beïnvloeden.