Aardgasprijzen vliegen helemaal door het plafond en wakkeren inflatie verder aan

\"\"

Een andere dramatische piek in de aardgasprijzen lijkt een einde te hebben gemaakt aan alle hoop dat de inflatiepiek in Europa zal afnemen, nu de financiële markten zich schrap zetten voor nog hogere prijzen, een sneller tempo van renteverhogingen en een diepere economische neergang. Inmiddels is er sprake dat de ECB op haar volgende meeting de basisrente met 100 basispunten zou verhogen.

Nog maar een paar weken geleden waren er tekenen dat de inflatie in de Verenigde Staten – die de neiging heeft om de rest van de wereld mee op sleeptouw te nemen – een piek zou kunnen bereiken, wat op de beurs positief werd onthaald. Die positieve stemming is echter verdwenen als sneeuw voor de zon Beleggers verwachten nu dat centrale banken meer aandacht zullen besteden aan vertragende economieën, nu een piek in de renteverhogingscyclus nadert.

In plaats daarvan begon deze week met een voorspelling van de Amerikaanse bank Citi dat de inflatie in het VK tegen januari een hoogtepunt van bijna een halve eeuw zou bereiken van 18,6%, een voorspelling die dinsdag de voorpagina\’s van de Britse kranten domineerde.

Die verwachting kreeg nog extra voedsel toen een nieuwe explosieve stijging van de aardgasprijzen gebeurde, waarbij Rusland verdere druk op de export van aardgas signaleerde en Europese kopers op zoek blijven naar voorraden voor de winter.

De gasprijzen zijn in augustus met bijna 40% gestegen en dit jaar met bijna 300%.

\”De sleutel is energie, energie, energie. Er is een energiecrisis, laten we eerlijk zijn, de elektriciteitsprijzen zijn 10 keer het niveau van vóór Covid, dat is een schok voor het systeem\”, zegt Thomas Costerg, senior econoom bij Pictet Wealth Beheer.

\”De VS en Europa bewandelen verschillende paden. We wisten allemaal dat de achilleshiel van Europa buitenlandse energie is en nu betalen ze daarvoor de prijs\”, zei hij, verwijzend naar de Europese afhankelijkheid van Russisch gas.