De Amerikaanse huizenmarkt staat onder grote druk

\"\"

De gegevens deze week in de VS  gepubliceerd over de verkoop van nieuwe woningen en de verkoop van woningen in afwachting van de verkoop (de zogenaamde ‘pending home sales’) weerspiegelden scherpe dalingen ten opzichte van vorig jaar en toonden aan dat de hogere rentetarieven van steeds grotere invloed zijn op potentiële kopers.

Op woensdag toonde het laatste rapport over lopende woningverkopen van de National Association of Realtors dat contracten voor het kopen van eerder in eigendom zijnde huizen daalden met 1% van juni tot juli en met 19,9% van juli 2021 tot juli 2022.

De Pending Home Sales Index – een maatstaf voor ondertekende contracten op bestaande woningen – daalde vorige maand tot 89,8, de laagste sinds het begin van de pandemie. Het was de achtste keer in de afgelopen negen maanden dat een daling werd opgetekend, aldus het rapport.

Dinsdag lieten gegevens over de verkoop van Amerikaanse nieuwe woningen in juli zien dat de verkoop met 12,6% daalde ten opzichte van de voorgaande maand en met 29,6% ten opzichte van vorig jaar, wat aangeeft dat de vraag naar woningen blijft afnemen omdat de Federal Reserve de rente blijft verhogen om de inflatie te vertragen.

\”De huizenmarkt is er veel slechter aan toe dan de Fed bereid is toe te geven\”, schreef Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij Pantheon Macroeconomics, in een notitie na de gegevens van dinsdag. \”Maar beleidsmakers hebben duidelijk gemaakt dat de strijd tegen inflatie hun primaire doel is en collateral damage op de vastgoedmarkt is van bijkomend belang.\”

De hypotheekrente is de afgelopen weken afgevlakt, maar volgens Freddie Mac bedraagt de gemiddelde 30-jaars vaste hypotheekrente nu toch weer opnieuw 5,13%. Eerder deze maand was de rente voor het eerst sinds april onder de 5% gedaald. Begin 2022 bedroeg de gemiddelde 30-jaars vaste hypotheekrente 3,22%.

\”De scherpe daling van de verkoop van nieuwe huizen is een andere duidelijke indicator dat woningen in een recessie zitten\”, zei Danushka Nanayakkara-Skillington, NAHB\’s assistent-vice-president voor prognoses en analyse, dinsdag in een release. \”De combinatie van hogere prijzen en hogere rentetarieven zorgt voor een opmerkelijke vertraging van de huizenmarkt.\”

Toch blijft de betaalbaarheid een uitdaging, zelfs als hogere tarieven de activiteit op de markt vertragen.