Wells Fargo blijft geloven in de stijgingskansen van het goud

\"\"

De Amerikaanse dollar was deze zomer de belangrijkste boosdoener die de goudprijs afremde, maar Wells Fargo verwacht nog steeds dat het edelmetaal het jaar 2022 boven de $2.000 per ounce zal afsluiten.

De goudprijs noteert nog steeds onder de $1.800 per ounce, terwijl de markten wachten op de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell op het Jackson Hole-symposium op vrijdag. Op het moment van schrijven handelde spotgoud net boven het niveau van $1.770 per ounce.

Zonder de US-dollarindex op het hoogste punt in 20 jaar, zou het goud ongeveer $ 150 hoger staan dan de huidige prijsniveaus, zo denkt Wells Fargo\’s real asset strategy hoofd John LaForge.

\”Ik ben nog steeds verbaasd dat het goud maar niet wil bewegen. De Amerikaanse dollar en niemand anders is diegene die het goud tegenhoudt. Goud zou dichter bij $ 1.900 zijn geweest als de dollar niet was gestegen\”, zei LaForge woensdag.

Het eindejaarobjectief van Wells Fargo voor de goudprijs blijft $ 2.000 – $ 2.100 per ounce, maar als de Amerikaanse dollar aan de positieve kant blijft verrassen, kan dat doel uiteindelijk toch onhaalbaar blijken te zijn.

In de loop van de zomer is de dollar opnieuw de populaire veilige haven geworden, terwijl zowat alle economieën wereldwijd worstelen met meer problematische inflatie- en groeiproblemen. En de Amerikaanse dollar zou volgens LaForge de komende zes maanden zijn kracht kunnen behouden.

\’Ons basisscenario is dat de VS ergens in oktober of november in een recessie terechtkomt, die tot medio volgend jaar zal duren. Doorgaans verliest de dollar aan kracht wanneer signalen aangeven dat de economie uit een recessie komt. Dus als dit basisscenario klopt, zou je kunnen zien dat de dollar zich in het eerste kwartaal van volgend jaar zwakker gaat gedragen, vooruitlopend daarop\”, beschreef hij.

Tot die tijd zal de dollar blijven fungeren als die defensieve troef.

Voor goud betekent een recessie niet noodzakelijk een slechte zaak. Maar het hangt allemaal af van het soort recessie dat de VS (en de rest van de wereld) zal meemaken. Een milde zou gunstig kunnen zijn voor de goudprijs, merkte LaForge op. In geval van een zware recessie zouden de kaarten echter anders geschud liggen.