Britse regering gewaarschuwd voor sociale onrust  vanwege de hoge energierekeningen

\"\"

Energiemanagers in het VK hebben de regering gewaarschuwd dat het land te maken heeft met massale burgerlijke onrust als gevolg van het feit dat mensen deze winter hun verwarmings- en elektriciteitsrekeningen niet kunnen betalen.

\”De bazen van energiebedrijven hebben de ministers gewaarschuwd dat ze bang zijn voor burgerlijke onrust als er niets wordt gedaan om de klap van de stijgende rekeningen op te vangen\”, meldt de Telegraph.

Een topmanager uit de sector zei dat wanneer de mensen zich realiseren hoe erg dit gaat worden, ze hun woede de straat op kunnen uiten in de vorm van gewelddadige demonstraties.

De opmerkingen zijn vergelijkbaar met die van campagnevoerder Tom Scott, die mensen aanspoort om te weigeren hun rekeningen te betalen, en zegt dat sociale wanorde aan de horizon wenkt. \”Er was een grote rel in Londen [in 1990]\”, zei Scott, verwijzend naar de belastingrellen. “Dat is niet iets dat ik opnieuw zou willen zien, maar ik denk dat het bijna onvermijdelijk is dat, tenzij de regering veel effectievere actie onderneemt om de Britten te helpen, er wijdverbreide maatschappelijke onrust zal ontstaan.”

Ondanks de waarschuwingen blijft premier Boris Johnson erop aandringen dat de Britten hun steun Oekraïne verlengen.

\”We weten ook dat zelfs als we onze energierekening duur betalen voor het kwaad aangericht door Vladimir Poetin, de mensen van Oekraïne dit met hun bloed betalen\”, zei Johnson.

“En daarom weten we dat we op koers moeten blijven. Want als Poetin zou slagen, dan zou geen enkel land aan de Russische perimeter veilig zijn, en… (dat) zou een groen licht zijn voor elke autocraat in de wereld dat de grenzen met geweld kunnen worden gewijzigd”, voegde hij eraan toe.

Hoewel veel Britten moeite hebben om te betalen voor basisbehoeften, terwijl de voedselinflatie ook enorm stijgt, heeft Johnson zojuist nog eens £ 54 miljoen aan belastinggeld naar Oekraïne gestuurd om nieuwe wapensystemen te kopen.

De energierekeningen zullen in april volgend jaar stijgen tot £6.522, een niveau dat een derde van het land in armoede dreigt te duwen.

\”Consultancy Auxilione zei dat de prijsplafond drie keer de huidige limiet van £ 1.971 per jaar zal zijn\”, meldt de Daily Mail, met rekeningen die vóór het begin van de oorlog in Oekraïne dichter bij £ 1.000 per jaar lagen.

Misschien zullen veel Britten ervoor kiezen om deze winter warm te blijven door straatvuren aan te steken in plaats van hun verwarmingsrekening thuis te betalen.