Grondstoffenmarkten op zoek naar stabiliteit

\"\"

De PMI-sentimentsindicator in de VS stuikte in elkaar tot 45 punten, onder meer door aanhoudende zwakte in de dienstensector. In dat segment daalde de indicator tot 44,1 punten, terwijl op 49,8 punten werd gemikt. Het enige voordeel van zo’n slecht cijfer is volgens KBC dat het de kans verhoogt dat de inflatie zichzelf deels zal opheffen, via lagere economische groei. En dat brengt ons naadloos op het terrein van de filosofie: pessimisten zeggen dat het ergste nog moet komen, terwijl optimisten vasthouden aan het feit dat de cijfers tenminste niet slechter waren dan gevreesd.

Een dag nadat alle Amerikaanse economische indicatoren onder de verwachtingen presteerden, kwamen daar donderdag volgens KBC magere cijfers over de bestellingen van duurzame goederen bovenop. De orders groeiden niet zoals verwacht met 0,6%, maar trappelden ter plaatse.

Het was de eerste keer in vijf maanden dat de groei stilviel, al kon het cijfer onderliggend wel nog door de beugel. Veel ander macro-economisch nieuws was er niet in afwachting van de belangrijke vergadering in Jackson Hole.

Op de grondstoffenmarkt blijft het volgens KBC zoeken naar stabiliteit. Zo ook bij de koperprijs, die door het leven gaat als Doctor Copper, omdat die vaak vooroploopt op de gezondheid van de wereldeconomie. De prijs veerde recent met 15% tot 3,7 dollar per pond dankzij lage voorraden en productiebeperkingen, omwille van stijgende aardgasprijzen, droogte en protesten. Ook lijkt de Chinese vraag weer wat te herstellen.

Vorig jaar werd op de piek nog 5 dollar per pond betaald, dan weet u het volgens KBC wel. De rubberprijs daalde tot minder dan 1,5 dollar per kilogram, lager dan het niveau van december 2021 en 20% onder de piek van februari 2022. Recessievrees is hier de verklaring, naast overvloedige regenval en overstromingen in topproducent Thailand.