Guggenheim Partners blijft de beurs mijden

\"\"

Scott Minerd, Chief Investment Officer van Guggenheim Partners, waarschuwt de beleggers weg te blijven van junk bonds en aandelen, omdat een vertragende economische groei en hogere rentetarieven waarschijnlijk tot grotere verliezen op deze risicovolle markten zullen leiden.

\”CCC- en single-B-ratings zijn op de obligatiemarkt het meest kwetsbaar in een recessiescenario en ik zou er mijn geld niet in investeren\”, zei Minerd in een telefonisch interview. “Mensen hebben een te rooskleurige kijk op high yield obligaties, maar deze gedragen zich net als aandelen.”

Terwijl de S&P 500-index dit jaar maar liefst 20% daalde, zijn de aandelen sinds half juni gestegen waardoor het verlies voor 2022 is teruggebracht tot ongeveer 13%. Ook junk bonds kenden een gedeeltelijk herstel.

Een groot deel van het huidige optimisme is gebaseerd op de perceptie dat de Federal Reserve haar cyclus van renteverhogingen zal onderbreken om de Amerikaanse economie niet in een recessie te laten storten. De centrale bank heeft dit jaar al vier keer de rente verhoogd van bijna nul naar 2,5% om de inflatie tegen te gaan.

\”De kans is zeer groot dat we ons momenteel in een recessie bevinden\”, zei Minerd in het interview. “Als de Fed een venster krijgt waarin ze kan pauzeren en de rente niet meer hoeft te verhogen, zal dat gunstig zijn voor zowel de beurs- als de obligatiemarkt en de economische recessie zal niet zo ernstig zijn als wanneer ze de rente zou blijven verhogen. Tijdens de volgende vergadering zal de Fed haar rentetarief in ieder geval nog eens verhogen, daarna komt er mogelijk een stop.’

In een brief aan zijn klanten zei Minerd dat de financiële markten al in prijzen dat de Fed tegen het einde van het jaar de basisrente zal verhogen tot 3,5%, waardoor er onrust kan ontstaan bij mensen die een woonkrediet hebben met variabele rente. Minerd ziet ook een verzwakking van de consumentenvraag en verdere winstdalingen voor de detailhandel, duurzame goederen en andere sectoren.