CEO Shell: Europese aardgascrisis kan meerdere winters aanhouden

\"\"

Volgens de chief executive officer van Shell zou Europa nog een aantal winters kunnen blijven worstelen met de aardgasvoorziening, dit vanwege het feit dat de import vanuit Rusland zich niet zal herstellen.

\”Het kan best zijn dat we een aantal winters zullen hebben waarin we op de een of andere manier creatieve oplossingen moeten bedenken\”, zei Shell-topman Ben van Beurden maandag op een conferentie in Noorwegen.

De gas- en stroomprijzen in Europa vestigden de afgelopen week elke dag nieuwe records, aangezien de aanvoer van aardgas uit Rusland met de winter op komst beperkt blijft.

De energieprijzen in Europa hebben records gebroken nadat het Russische Gazprom op 19 augustus zei dat het alle leveringen via Nord Stream aan Duitsland tussen 31 augustus en 2 september gedurende 3 dagen zou stopzetten. Sommigen vrezen echter dat de aanvoer vanuit Rusland helemaal stilgelegd zal worden na het driedaagse ongeplande onderhoud eind augustus.

Stijgende energieprijzen wakkeren de inflatie aan en dragen bij aan de lasten voor consumenten en bedrijven in heel Europa.

In Frankrijk stegen de energieprijzen voor het hele jaar alleen al op vrijdag met maar liefst 13%, tot $ 1.003 (1.000 euro) per megawattuur voor de eerste keer ooit. De Franse stroomprijzen zijn het afgelopen jaar vertienvoudigd.

Afgezien van stijgende gas- en stroomprijzen in de rest van Europa, wordt de elektriciteitsvoorziening van Frankrijk beperkt door storingen in enkele van zijn kerncentrales.

In Duitsland bereikten de elektriciteitsprijzen vrijdag ook een record van $843 (840 euro) per MWh, alleen al vorige week zijn die prijzen met 50% gestegen.

Vorige week stegen de Europese benchmarkgasprijzen op de Nederlandse TTF-hub met 40% uit angst voor schaarse voorraden tijdens de wintermaanden.

Maandag zakte de benchmarkgasprijs met 16% in Amsterdam, nadat Duitsland had gezegd dat zijn gasopslagplaatsen sneller vol raakten dan eerder was gedacht. Volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe was de gasopslag in de EU op 28 augustus voor meer dan 79% vol, terwijl de opslag in Duitsland voor bijna 83% vol was.