Zijn economische rampen en politieke onrust op komst?

\"\"

De energieprijzen rijzen de pan uit in Europa, met prijzen die stijgen tot 10 keer hun tienjarig gemiddelde. Dit kan leiden tot economische rampen en politieke onrust, zegt Will Rhind, oprichter en CEO van GraniteShares.

Europa\’s dure energieprijzen zijn er gekomen omdat Rusland, dat in 40 procent van de gasbehoeften van de Europese Unie voorziet, zijn Nord Stream-gaspijpleiding heeft afgesneden vanwege onderhoud.

Rhind zei dat Europeanen zeer onaangename verrassingen te wachten staat als ze naar hun gas- en elektriciteitsrekeningen kijken.

\”Dit is een echt probleem voor de mensen met het winterseizoen op komst\”, zei hij. \”Veel van de inflatoire effecten die in de economie zijn opgedoken, zullen tegen het einde van dit jaar en begin volgend jaar echt beginnen te bijten.\”

De Europese energiecrisis zal naar verwachting het Verenigd Koninkrijk het hardst treffen, waarbij de inwoners mogen verwachten 8,30% van hun koopkracht te verliezen, uitsluitend als gevolg van stijgende energiekosten. Rhind zei dat er in het hele Verenigd Koninkrijk protestacties zijn begonnen, waarbij de Britten weigeren hun energierekening te betalen.

\”Massa\’s mensen komen in opstand tegen het betalen van de brandstofrekeningen\”, zei hij. \”Ik denk dat dit gaat escaleren als er niets gebeurt om de impact van deze kosten op huishoudens te verminderen.\”

Hij waarschuwde dat deze trends zouden kunnen uitmonden in politieke onrust en instabiliteit.

‘Het gebeurt al,’ zei Rhind. \”Op praktisch elke politieke agenda wordt gesproken over het aftoppen van de brandstofprijzen, gesprekken over een of andere vorm van interventie op de energiemarkten zijn schering en inslag geworden. Ze zijn bij wijze van spreken cafépraat geworden.\”

Hoewel de stopzetting van de gasleveringen aan Europa door Rusland een belangrijke factor is achter de hogere energiekosten in Europa, wees Rhind erop dat onderinvesteringen in conventionele energiebronnen zoals olie en aardgas een rol spelen in de malaise in Europa.

\”Er is het afgelopen decennium een groot tekort aan investeringen geweest in de traditionele ontwikkeling van nieuwe olie en gasbronnen en dat maakt de zaken alleen maar erger\”, zei hij.

Hij wees erop dat Europese politici hebben geïnvesteerd in groene energievormen, zoals wind- en zonne-energie, maar dat niet snel genoeg beschikbaar zijn gekomen om de verliezen te compenseren die we zien in traditionele energiebronnen.\”

Rhind voegde eraan toe dat kernenergie weer op de voorgrond is gekomen, na vele jaren met de grond gelijk te zijn gemaakt door het politieke establishment\”, en dat het nu wordt beschouwd als een nieuwe en betrouwbare energiebron.