Inflatie doet Amerikanen massaal naar de voedselbank vluchten

\"\"

De toeloop bij de Amerikaanse voedselbanken stijgt dramatisch terwijl de inflatie de financiële positie van de gezinnen in een mum van tijd verwoest

Dat  is onder meer merkbaar bij de Noord-Texas Voedselbank (NTFB). Twee jaar geleden, tijdens de begindagen van de viruspandemie, stonden duizenden hongerige en werkloze Texanen in hun voertuigen in de rij om voedselpakketten te ontvangen. Nu stijgt de vraag bij de voedselbanken opnieuw fors, maar om andere redenen dan toen. Ditmaal worden de financiën van de gezinnen verpletterd door de inflatie en kunnen deze zich nog nauwelijks essentiële artikelen in supermarkten veroorloven.

Trisha Cunningham, CEO van NTFB, vertelde aan CBS News dat de vraag bij haar voedselbank groter is dan zelfs op het hoogtepunt van de pandemie.\”

Een Amerikaan vertelde op CBS: het zijn gewoon de basisprijzen voor meel, suiker, eieren en melk die uit de hand zijn gelopen, en hij voegde eraan toe: we kopen geen koekjes en cakes meer omdat we die luxe niet meer hebben.

CBS wees erop dat 53 miljoen Amerikanen in 2021 afhankelijk waren van voedselbanken, vergeleken met 40 miljoen in 2019, wat betekent dat maar liefst 13 miljoen nieuwe Amerikanen zich geen essentiële artikelen in supermarkten meer konden veroorloven. Algemeen wordt verwacht dat dit aantal in 2022 gewoon zal exploderen.

Niets van dit alles komt als een verrassing, aangezien consumenten, voornamelijk uit de lagere inkomensklassen, hun spaargeld hebben opgebruikt en hun creditcards hebben gemaximaliseerd om de hoogste inflatie in veertig jaar te overleven.

Een hele reeks retailers waarschuwde dat consumenten met een lager inkomen het deze zomer hebben laten afweten, dit ondanks het feit dat de regering Biden van de daken roept dat alles geweldig is in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in november.

Het consumentenvertrouwen bevindt zich op recorddiepten omdat consumenten met een lager inkomen minder middelen hebben om zich te wapenen tegen inflatie.

De voedselbanken hebben dus de handen vol en zouden zelfs nog meer een fors hogere vraag kunnen zien, aangezien de meest agressieve monetaire verkrapping van de Federal Reserve in decennia de werkloosheid opnieuw zal doen stijgen.