Gazprom en Poetin spelen kat-en-muisspelletje met Europa

\"\"

Na een driedaagse stilstand werd verwacht dat de Russische energiegigant Gazprom de kritieke leveringen van aardgas aan Europa via Nord Stream 1 zou hervatten, maar het lijkt erop dat Poetin, die een beetje te veel van het kat-en-muisspelletje geniet, andere plannen heeft. Als gevolg daarvan zullen de Russische gasstromen naar Europa niet snel meer terugkomen, aangezien Gazprom geleden aankondigde dat het het transport van gas naar Nord Stream \”volledig stopgezet\” had totdat een voorheen onopgemerkte olielekkage is verholpen.

Deze schokkende ontwikkeling is een enorme klap voor Europa, dat zijn gasopslag voor de winter probeert te vullen en al weken probeert te raden naar de volgende stappen van Moskou in de energieoorlog.

Dat betekent dat Europa nu nog meer zal moeten vertrouwen op… nou ja… Russisch gas, in de vorm van veel duurder LNG dat door China wordt doorverkocht.

Zoals Bloomberg het stelt: het markeert een dramatische escalatie van de Europese energiecrisis – en komt precies op het moment dat de prijzen aan het dalen zijn. Als de sluiting aanhoudt, brengt het huishoudens, fabrieken en economieën in gevaar komen, waardoor Europa\’s hand verzwakt als het Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland.\” Anders gezegd, miljoenen Europeanen zullen deze winter koud, hongerig en in het donker zijn, maar ze zullen in ieder geval een Oekraïense vlag in hun Twitter-bio hebben.