Eerste berenmarkt bij obligaties in een generatie

\"\"

Onder druk van centrale bankiers die vastbesloten zijn de inflatie de kop in te drukken, zelfs ten koste van een recessie, zakten wereldwijd de obligaties weg in hun eerste bearmarkt in een generatie.

De Bloomberg Global Aggregate Total Return Index van staats- en investment-grade bedrijfsobligaties is meer dan 20% gedaald ten opzichte van de piek in 2021, de grootste daling sinds de oprichting van deze index in 1990.

Centrale bankiers van de VS tot Europa hebben het belang benadrukt van een strakker monetair beleid in de afgelopen dagen, voortbouwend op de agressieve boodschap van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell op het Jackson Hole-symposium.

Snelle renteverhogingen die door de beleidsmakers zijn ingezet als reactie op de stijgende inflatie hebben een einde gemaakt aan een vier decennia lange bullmarkt in obligaties. Dat schept een moeilijke omgeving voor beleggers, met obligaties en aandelen die in tandem wegzakken.

\”Ik heb sterke vermoedens dat de seculiere bullmarkt in obligaties die halverwege de jaren tachtig begon ten einde loopt\”, zegt Stephen Miller, die nu werkt als beleggingsadviseur bij GSFM, een onderdeel van het Canadese CI Financial Corp. \” De rendementen zullen niet meer terugkeren naar de historische dieptepunten van zowel voor als tijdens de pandemie.\”

De hoge inflatie waarmee de wereld nu wordt geconfronteerd, betekent dat centrale banken niet bereid zullen zijn om opnieuw het soort extreme stimuleringsmaatregelen in te voeren die ertoe hebben geleid dat de rente op staatsobligaties onder de 1% kwam, zei hij.

Op afgedekte basis daalde de obligatie-index maar liefst 12% vanaf zijn hoogtepunt. De gelijktijdige ineenstorting van vastrentende en aandelenactiva ondermijnt een steunpilaar van beleggingsstrategieën van de afgelopen 40 jaar of meer. De index van wereldwijde aandelen van MSCI Inc. is dit jaar met 19% gedaald. Het zijn dus barre tijden voor zowel aandelen- als obligatiebeleggers.