Daling van de bedrijfswinsten kan Amerikaanse beurzen zuur opbreken

\"\"

De Amerikaanse economie bevindt zich ofwel al in een recessie… of staat op het punt er een in te gaan.

De belangrijkste datapunten die aangeven dat er een recessie op komst is of er toch alleszins aan komt, zijn:

1) De ineenstorting van de prijzen voor economisch gevoelige activa zoals koper of olie.

2) Een inverse rentecurve bij staatsobligaties.

3) Een opzienbarende daling van de reële inkomens in 2022.

4) Ongeveer 80% van de eigenaren van kleine bedrijven gelooft dat de VS zich al in een recessie bevindt (nu 48%) of op het punt staat te komen (nu 32%).

Op dit moment lijdt iedereen die gelooft dat de Amerikaanse economie in orde is … of dat de Fed een \”zachte landing\” kan bewerkstelligen aan waanvoorstellingen of is hij of zij een onverbeterlijke optimist.

De grote vraag die de beleggers wakker houdt, is… wat zal een recessie aanrichten op de aandelenmarkt?

Op dit moment van schrijven wordt de Amerikaanse beurs geprijsd tussen 15-16 keer de toekomstige winst. Momenteel ligt de consensus Wall Street Earnings Per Share (EPS) in 2022 rond de $ 230. Een beurswaardering van 16 keer de winst geeft ons een reële waarde van 3.680 voor de S&P 500.

Maar dat is ALLEEN als de inkomsten $ 230 blijven.

Door de komst van een recessie daalt de winst per aandeel met 25%. Dit zou betekenen dat 2022 EPS eigenlijk $ 172 is, NIET $ 230.

Een beurswaardering van 16 keer voor deze nieuw verwachte, veel lagere winst per aandeel betekent dat de reële waarde van de S&P 500 zou dalen tot 2.760. Wat betekent dat het baisse-potentieel voor de Amerikaanse beurzen vanaf de huidige niveaus enorm is.