Minsky-moment voor de Europese energievoorziening

\"\"

Afgelopen weekend publiceerde de Zwitserse bank Credit Suisse een rapport over wat misschien wel het meest inzichtelijke fragment was van de hele Europese energiecrisis (tot nu toe) toen hij het beruchte \”Minsky Moment\”-kader uitbreidde naar Europa dan meer naar specifiek Duitsland. Dat land kan niet voorzien in zijn energiedekking zonder Russisch gas en de regering vraagt ​​burgers om energie te besparen om meer over te laten voor de industrie.

Het Minsky Moment verwijst naar het begin van een ineenstorting van de markt veroorzaakt door de roekeloze speculatieve activiteit die een onhoudbare bullish periode afrond. De term Minsky Moment is vernoemd naar econoom Hyman Minsky en definieert het moment waarop de plotselinge daling van het marktsentiment onvermijdelijk leidt tot een marktcrash.

Vervolgens legde hij uit dat Minsky-momenten worden veroorzaakt door buitensporige financiële hefboomwerking, en in de context van toeleveringsketens betekent hefboomwerking een buitensporige operationele hefboomwerking: in Duitsland hangt $ 2.000 miljard aan toegevoegde waarde af van $ 20 miljard gas uit Rusland … … dat is 100 keer hefboomwerking – veel meer dan die van Lehman.\”

Maar terwijl Duitsland nog steeds doet alsof het deze winter op de een of andere manier een alles verwoestende crisis kan vermijden, naast het redden van Uniper een van de grootste nutsbedrijven van het land, bezwijken andere Europese landen voor wat Zoltan het \’Minsky-moment van de toeleveringsketen\’ noemde.

Vorige week woensdag was het Oostenrijk, dat aankondigde dat het de belangrijkste energieleverancier van het land zou redden met een lening van twee miljard euro meldde AFP. Kanselier Karl Nehammer zei dat de lening aan Wien Energie een \”buitengewone reddingsmaatregel\” was om ervoor te zorgen dat zijn twee miljoen klanten – voornamelijk Weense huishoudens – elektriciteit blijven ontvangen. Het loopt tot april volgend jaar.