Chinese vastgoedsector is in een depressie beland

\"\"

De grootste vastgoedontwikkelaar van China waarschuwt dat de vastgoedcrisis van het land snel in een ernstige depressie is terechtgekomen.

China bereikte deze week een onheilspellende mijlpaal toen een van de grootste projectontwikkelaars een winstdaling van 96% rapporteerde en de schuld gaf aan een ernstige depressie op de onroerendgoedmarkt waar alleen de sterksten zullen kunnen overleven, meldde de WSJ.

De winst van Garden Holdings Co. in het eerste halfjaar is het meest gecrasht sinds de beursgang in 2007 in Hong Kong toen de crisis op de huizenmarkt op zijn piek was. De voorlopige nettowinst zakte in de eerste zes maanden van $ 2 miljard naar slechts $ 88 miljoen.

Er werd alarm geslagen zich in China, aangezien de eens zo robuuste vastgoedmarkt het risico loopt in te storten. Het in Guangdong gevestigde bedrijf waarschuwde dat de vraag afneemt en de waarde van onroerend goed daalt:

\”Deze factoren oefenen een toenemende druk uit op alle deelnemers aan de vastgoedmarkt, die snel in een ernstige depressie is terechtgekomen. Dat is een harde zakelijke omgeving waarin alleen de sterksten kunnen overleven. Een dergelijke crisis stelt nog hogere eisen aan de concurrentiekracht van bedrijven.\”

Op 15 augustus verlaagden Fitch Ratings en Moody\’s Investors Service de uitstaande schuld van Country Garden van investment grade naar junk. Wat anders is aan deze ontwikkelaar, is dat hij zich richt op woningen voor mensen met een laag inkomen, waar kopers meer vatbaar zijn voor financiële problemen tijdens de economische vertraging.

De aandelen van Country Garden zijn dit jaar met meer dan 66% gedaald, terwijl de meeste van zijn offshore-obligaties ten zuiden van 50 cent op de dollar worden verhandeld.