Olieprijzen teruggevallen tot niveau van vóór de Russische invasie van Oekraïne

\"\"

De olieprijzen zijn teruggevallen tot het niveau dat voor het laatst werd gezien vóór de Russische invasie van Oekraïne, wat een klap betekent voor Vladimir Poetin en Saoedi-Arabië, want deze zwaargewicht producenten proberen de prijzen op peil te houden.

Brent-olie, de referentieprijs voor olie in het VK, zakte naar het laagste niveau in bijna zeven maanden uit angst voor een dalende wereldwijde vraag.

De meest recente daling kwam er mede door de beloften van de afgelopen dagen door grote olieproducerende landen, waaronder Rusland, om de productie op te voeren in een poging om de prijzen op peil te houden.

West Texas daalde gisteren met maar liefst 5 procent tot $82,50 per vat, niveaus die voor het laatst werden gezien in de dagen voorafgaand aan de Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende energieschok.

De olieprijs is sinds juni met meer dan een kwart gedaald, waardoor het Kremlin minder inkomsten kan genereren om zijn oorlog te financieren uit de hoge energieprijzen.

Na een stijging tot bijna $ 140 per vat aan het begin van de oorlog, is de prijs voor ruwe olie onder druk komen te staan ​​doordat zorgen over een wereldwijde recessie de wereldwijde vraag doen dalen.

De crisis in de kosten van levensonderhoud duwt Europa in een recessie, terwijl de nul-covid houding van China ook de vraag van de op een na grootste economie ter wereld beïnvloedt.

De laatste daling kwam er ondanks pogingen van producenten om de prijzen te ondersteunen, die nog steeds historisch hoog zijn.

Oliekartel Opec en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, hebben maandag aangekondigd dat ze van plan zijn de ruwe productie met 100.000 vaten per dag te verhogen, maar ook dat ze van plan zijn de prijzen op relatief hoge niveaus te ondersteunen.

Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, waarschuwde dat de olieprijzen zullen terugveren omdat het steeds duidelijker blijkt dat de olie-exporterende groep landen bereid is de olieprijs te verdedigen\”.

Hij zei: \”De vraag naar olie zal wereldwijd worden versterkt door het toenemende gebruik ervan om elektriciteit op te wekken, als gevolg van de stijgende prijs of verminderde beschikbaarheid van gas en steenkool.\”

De bezorgdheid over de wereldeconomie werd aangewakkerd door tegenvallende handelsgegevens uit China van de ene op de andere dag.