\’Geen andere keuze dan interventie\’: premier Decroo vreest ernstig risico op sociale onrust

\"\"

\”Een paar weken als deze en de Europese economie zal gewoon volledig tot stilstand komen…\” Dat is de onheilspellende waarschuwing van weer een andere EU-leider die de behoeften van zijn volk erkent boven de behoeften om deugdzaamheid jegens Oekraïne (en tegen Poetin \”ter wille van de democratie\”) te tonen.

De Belgische premier Alexander De Croo waarschuwt dat Europa onmiddellijk moet handelen om de energiecrisis aan te pakken of een soort fundamentele economische stilstand te riskeren waarvan het blok moeite zou hebben om te herstellen.

Tijdens een interview met Bloomberg News waarschuwde De Croo: \”Het risico daarvan is de-industrialisatie en een ernstig risico op fundamentele sociale onrust.\”

Net als een aantal andere EU-leiders, wiens mening afwijkt van die van de Brusselse bureaucraten, waarschuwt de Belgische leider voor eenzijdige actie tegen Rusland en dringt hij aan op dringende ingrepen. “Ik zie eerlijk gezegd geen andere keuze dan marktinterventies te doen”, aldus De Croo. “We krijgen geen tweede kans om aan 450 miljoen Europeanen te bewijzen dat we het heft in eigen hand nemen. Wat u vandaag ziet, is een massale afbrokkeling van de welvaart in de Europese Unie.”

In het bijzonder roept de Belgische federale regering op tot de invoering van brede prijsplafonds op de aardgasmarkten in plaats van alleen op de Russische invoer, dit in de eerste plaats omdat Vladimir Poetin al heeft gedreigd dat hij zou stoppen met de verkoop van aardgas.\”

\”Alleen een limiet voor Russisch gas is een puur politieke doelstelling\”, verdubbelde de Belgische minister van Energie de waarschuwingen van De Croo en voegde eraan toe dat België hier niet mee akkoord zal gaan\” omdat het \”de toegevoegde waarde daarvan niet inziet.

Wat betreft de bevoorrading van gas en elektriciteit deze winter, verzekerde De Croo zijn mensen dat het goed komt met België (hoewel we niet duidelijk weten hoe hij dat weet), maar waarschuwde hij dat als een Europees land in een situatie van stroomuitval terechtkomt, het een gigantisch probleem voor ons allemaal wordt.