OPEC wil olieprijs dringend opkrikken

\"\"

De Organisatie van Olie-exporterende Landen had besloten de olieproductie met 100.000 vaten per dag te verminderen om terug te keren naar de quota van augustus, aangezien de verhoging van de productie alleen voor de maand september gold. Nu begint de OPEC een heel ander deuntje te zingen, aangezien zowel Brent als West Texas Intermediate ruwe olie met bijna 30% in prijs zijn gedaald ten opzichte van de intraday-highs die in maart werden gepost. De productiebeperkingen die in de lucht hangen, zullen zich niet beperken tot slechts 100.000 vaten per dag.

Het energieteam van J.P. Morgan heeft de prijszetting van het energiecomplex nauwlettend in de gaten gehouden. Hoewel zowel Brent als West Texas Intermediate vrijdag meer dan 3% in prijs stegen, denken de analisten dat er een solide kans is dat de OPEC krachtig zal optreden om de olieprijzen op te krikken.

J.P. Morgan zei hierover het volgende: “De OPEC zal waarschijnlijk ingrijpen met extra productiebeperkingen als het neerwaartse momentum van de olieprijs aanhoudt. De OPEC+-bijeenkomst van maandag versterkt onze mening dat aanstaande overeenkomsten zullen proberen de markt af te stemmen op de onderliggende fundamentals en toekomstige investeringen aan te moedigen. Gezien de verhoogde volatiliteit en een verdere daling van de olieprijzen sinds de verlaging werd aangekondigd (de Brent daalde tot nu toe met 8% op maandbasis op het moment dat we dit schrijven), zijn we van mening dat verdere interventie nodig kan zijn.”

De OPEC kan zodoende kiezen voor een verlaging van de productie met 1 miljoen vaten per dag, verlaging die nodig is om het neerwaartse momentum op de markt in te dammen en de fysieke en papieren markten, die niet meer verbonden lijken, opnieuw op elkaar af te stemmen.

Een miljoen vaten per dag is niet een onbelangrijke hoeveelheid en dat zou een zeer positief effect kunnen hebben op toekomstige investeringen door de oliemaatschappijen en zodoende ook op de toekomstige energieprijzen. Die prijzen zouden dus in de komende weken opnieuw kunnen stijgen.