Fed zit met een levensgroot probleem opgezadeld

\"\"

De aandelen op de beurs van Wall Street stortten dinsdag in omdat de vrees dat de Federal Reserve uiteindelijk een recessie zal veroorzaken zich als een lopend vuurtje verspreidde na een heter dan verwachte inflatiedruk.

De Fed heeft dit jaar vier keer de rente verhoogd in een poging de stijgende consumentenprijzen af ​​te koelen, waarbij Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat zijn inflatiegevecht \”onvoorwaardelijk\” is en dat de renteverhogingen zullen doorgaan, ook al betekent dit meer economische pijn voor de Amerikanen.

Maar ondanks Powells inspanningen op rentevlak is de inflatie, gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), in augustus met 0,1% gestegen en met 8,3% vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, zo maakte het Bureau of Labor Statistics dinsdag bekend.

De Dow Jones Industrial Average daalde dinsdag met 1276 punten (of 3,94%) tot 31.104 nadat de inflatiegegevens openbaar werden gemaakt, aangezien experts snel alarm sloegen over het toenemende potentieel voor een door de Fed veroorzaakte recessie.

\”De Fed zit met een levensgroot probleem opgezadeld\”, vertelde Chris Zaccarelli, Chief Investment Officer van Independent Advisor Alliance, met als argument dat de centrale bank gedwongen zal worden om door te gaan met het verhogen van de tarieven en het inkrimpen van haar balans, zelfs als de economie vertraagt, wat zal leiden tot een duidelijke stijging van de werkloosheid.

\”Het is een politiek probleem, geen economisch probleem en de enige remedie voor de huidige crisis is er een die politiek eigenlijk onhaalbaar is\”, zei hij. \”Als de Fed dacht dat ze te veel werden bekritiseerd door de vorige regering, en dat was ook zo, wacht dan tot ze het soort kritiek dat ze nu zullen krijgen, omdat ze opzettelijk een economisch scenario creëren waarin de werkloosheid aanzienlijk stijgt.\”

Zaccarelli klonk bezorgd over wat er daarna komt: \”Ze zullen niet alleen een recessie veroorzaken, maar het wordt ook een zware recessie.\” Hij is niet de enige economische expert die de Amerikanen waarschuwt voor de komende door de Fed veroorzaakte economische pijn.

De hoofdeconoom van ZipRecruiter, Sinem Buber, vertelde Fortune dat de stijging van de kerninflatie in augustus, die de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, een zorgwekkend teken was. “Vooral de evolutie van de kerninflatie is zorgwekkend. En die kerninflatie zorgde voor een schok, met een stijging van 0,6% in augustus tot 6,3% over het jaar”, zei ze. \”Dat suggereert dat de Fed de rente mogelijk langer moet vasthouden om de inflatie te bedwingen, met meer pijn voor de huizenmarkt en de arbeidsmarkt.\”