Gazprom rekent zich rijk aan de Europese sancties

\"\"

Het Russische Gazprom verdubbelde dit jaar de olie- en gasinkomsten en dit ondanks het feit dat de verkochte volumes gehalveerd zijn. Iets wat de Europese politieke leiders waarschijnlijk niet graag zullen horen.

Dit jaar leverde Gazprom 43 procent minder gas aan Europa dan vorig jaar, maar het bedrijf verhoogde de prijzen maar liefst drie keer.

Dit vertaalde zich in een stijging van de Europese exportinkomsten van het bedrijf van 53 miljard dollar naar 100 miljard dollar, zo schreef Olivér Hortay, hoofd van het onderzoek naar energie- en klimaatbeleid bij de Hongaarse denktank Századvég Konjunktúrakutató, in zijn Facebook-bericht in reactie op een artikel gepubliceerd in de Financial Keer.

Volgens de krant zullen de hogere aardgasprijzen het Russische aardgaswinningsbedrijf Gazprom helpen de daling van het aanbod te compenseren.

In een vrijdag gepubliceerd artikel meldde de Financial Times dat het bedrijf Gazprom zijn inkomsten uit gasverkoop stabiel houdt, omdat stijgende prijzen de beslissing om de leveringen aan Europa te verminderen hebben gecompenseerd. Die inkomsten blijken dus meer dan stabiel te zijn, want ze zijn flink gestegen.

Het Kremlin zei eerder deze week dat het de Nord Stream 1-gaspijpleiding, die gas naar Europa over de Oostzee voert, gesloten zou houden zolang het Westen zijn economische sancties handhaaft.

Dit betekent dat Gazprom nu ongeveer 84 miljoen kubieke meter gas per dag aan Europa levert via Oekraïne en Turkije, vergeleken met vorig jaar gemiddeld 480 miljoen kubieke meter per dag, aldus de Britse krant.

Verwacht wordt echter dat de daling van de voorraden de prijzen dit jaar zal opdrijven tot gemiddeld drie keer die van 2021, wat volgens de analist van de olie- en gasindustrie van BCS Global Markets, Ron Smith, Gazprom zou helpen zijn totale omzet met 85 procent te verhogen tot $ 100 miljard. Van de opgelegde sancties heeft Gazprom dus in de verste verte geen last.