De vraag naar zilver voor zonnepanelen zal in 2022 met 15% groeien

\"\"

Volgens Metals Focus profiteert de wereldwijde sector van de hernieuwbare energie volop van de aanhoudende energiecrisis, wat vooral belangrijk is in de context van de vraag naar edele metalen. Die worden namelijk op grote schaal gebruikt in de sector hernieuwbare energie.

Het adviesbureau zei dat fotovoltaïsche (PV) systemen in 2022 installatierecords zullen breken, aangezien het conflict tussen Rusland en Oekraïne de noodzaak van een snellere overgang naar schone energie heeft benadrukt.

Zo heeft Europa besloten de energiesoevereiniteit veilig te stellen door tegen 2027 minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen, te midden van stijgende elektriciteitsprijzen, met een cumulatief streefcijfer voor de inzet van zonne-energie tegen 2025, aldus de auteurs van het rapport.

\”We hebben al gezien dat ten minste 24 landen de 1GW-schaal van nieuwe jaarlijkse capaciteit hebben bereikt, met een wereldwijde PV-capaciteit die naar verwachting voor het eerst 200GW zal overtreffen in 2022. Dit is te vergelijken met 116GW in 2019\”, voegde Metals Focus eraan toe.

Volgens de statistieken van Metals Focus zal de hoeveelheid zilver die wordt gebruikt bij de productie van zonnecellen dit jaar meer dan 3.900 ton (126 Moz) bedragen, of een stijging van 15% op jaarbasis. Om dit in context te plaatsen: dit zal goed zijn voor bijna 25% van de totale industriële vraag naar zilver (voorspeld op 533Moz voor dit jaar).

Over het algemeen verwacht het adviesbureau dat de gestaag groeiende PV-markt, in combinatie met de verdere uitbreiding van de 5G-infrastructuur en de groeiende trend van auto-elektrificatie, de zilverafname in de elektronicasector zal ondersteunen. Of met andere woorden: de vraag naar zilver zal de komende maanden nog fors toenemen.