Goudprijs zakt weg tot laagste niveau in twee jaar

\"\"

Goud bezweek gisteren onder de druk van agressieve renteverhogingsverwachtingen terwijl de rente op de Amerikaanse staatsobligaties steeg. Het edelmetaal daalde bijna $ 40 op dagbasis en bereikte een nieuw dieptepunt voor de afgelopen twee jaar.

Nadat het er deze week niet in was geslaagd het niveau van $ 1.700 per ounce vast te houden, trok goud zich nog verder terug onder dat psychologisch belangrijke niveau en bereikte de goudprijs dieptepunten die voor het laatst werden gezien in april 2020.

\”Goud vecht tegen de Amerikaanse dollar en verrekent nog een renteverhoging van 75 basispunten door de Federal Reserve\”, vertelde Blue Line Futures hoofdstrateeg Phil Streible.

De beweging werd versneld toen het edelmetaal onder het steunniveau van $ 1.685 per ounce zakte, wat leidde tot een  lawine van verkooporders, merkte Streible op.

Na verschillende belangrijke macro-economische publicaties deze week, waaronder hoger dan verwachte inflatiegegevens en beter dan verwachte detailhandelsverkopen, houden de markten nu rekening met nog meert renteverhogingen.

\”Na het verwerken van de macro-economische gegevens van deze week, is de gedachte dat de Fed zich in een positie bevindt waarin ze zeer agressief kan zijn met haar volgende ronde van renteverhogingen. Bovendien wordt de markt nerveuzer dat een beleidsfout zou leiden tot een ernstige recessie,\”, zo stelt OANDA senior marktanalist Edward Moya.

Volgens de CME FedWatch Tool is er een kans van 78% op een stijging van 75 bp en een kans van 22% op een stijging van 100 bp op de bijeenkomst van de Fed volgende week in september.

\”Bovenop de verwachtingen van september lijkt het erop dat de Fed de rente de rest van het jaar zal blijven verhogen, en dat weegt op het goud\”, zei Streible. \”Speculanten hebben grote posities geliquideerd en zijn in contanten gegaan. Ze maken zich echt zorgen over een harde landing van de Amerikaanse economie en vervolgens ook van de wereldeconomie.\”

De goudfutures voor december stonden vanmorgen op $ 1.672, een daling met 2% ten opzichte van de dag voordien, na een dieptepunt van $ 1.668,90 eerder in de sessie. Ondertussen steeg de Amerikaanse dollarindex met 109,76 en de 10-jaarsrente op 3,45%, terwijl de 2-jaarsrente op 3,84% stond.