Een recessie van de bedrijfswinsten lijkt onvermijdelijk

\"\"

Het medicijn dat de Amerikaanse centrale bank aan de economie toedient, smaakt niet echt goed… Veel van de problemen waarmee de economie in de VS tegenwoordig wordt geconfronteerd, zijn het gevolg van een enorme vraagpiek na de COVID-19-pandemie.

De vraag van consumenten naar goederen heeft een historisch hoog niveau bereikt… En door tekortkomingen in de toeleveringsketen kan de markt niet aan deze vraag voldoen. Dat heeft geleid tot de torenhoge inflatie die we momenteel zien.

De Federal Reserve probeert die inflatie onder controle te krijgen. En historisch gezien is het beste instrument in het arsenaal van de centrale bank het verhogen van de rentetarieven.

De Fed bepaalt het tarief dat commerciële banken betalen om \’s nachts geld te lenen – wat de Federal Funds-rente genoemd. Dit is in feite de basisrente voor de Amerikaanse economie waar alles op is gebaseerd.

Het verhogen van de federale fondsenrente vertraagt ​​het lenen omdat banken hun eigen tarieven moeten verhogen om te betalen voor het lenen van geld. Dat betekent op zijn beurt dat leningen in de hele economie duurder worden en dat bedrijven meer moeten betalen als ze een lening afsluiten.

Investeringen in de toeleveringsketen zullen uiteindelijk het inflatiebeeld verbeteren… Maar het zal enige tijd duren voordat deze veranderingen effect sorteren.

In de tussentijd hoopt de Fed dat het verminderen van de vraag door hogere rentetarieven een snelle deeloplossing zal zijn. Maar hoewel deze oplossing ons op de lange termijn misschien beter doet voelen, zal ze waarschijnlijk niet pijnloos zijn…Wanneer bedrijven meer moeten betalen om geld te lenen, zal dit onvermijdelijk op de bedrijfswinsten gaan wegen. Een lagere winstgevendheid in de bedrijfswereld zal onvermijdelijk leiden tot een verdere correctie op de beurs van Wall Street. Een recessie van de bedrijfswinsten lijkt onvermijdelijk, zodat met dit scenario wel degelijk rekening moet worden gehouden.