Beurs van Wall Street reageert negatief op nieuwe renteverhoging

\"\"

Amerikaanse aandelen daalden woensdag in volatiele handel toen de Federal Reserve opnieuw een buitensporig hoge renteverhoging deed in haar strijd tegen hardnekkige inflatie.

De Amerikaanse centrale bank heeft haar beleidsrente voor de derde achtereenvolgende keer met 0,75% verhoogd, waardoor de federal funds rate naar een nieuwe bandbreedte van 3,0% tot 3,25% komt – het hoogste niveau sinds 2008 – van een huidige bandbreedte tussen 2,25% en 2,5% .

De benchmark S&P 500 zakte 1,70%, terwijl de Dow Jones Industrial Average meer dan 500 punten verloor. De technologie-zware Nasdaq Composite verloor 1,79%. Ook donderdag gingen de beurskoersen weer onderuit, met opnieuw een verlies van 1,37% voor de Nasdaq. Ondertussen piekte de CBOE Volatility Index (^VIX) – de \”angst\” -meter van Wall Street – voor het eerst sinds 1 juli kort boven de 30.

\”Het herstellen van prijsstabiliteit is essentieel om de weg vrij te maken voor het bereiken van maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen op de langere termijn\”, zei Fed-voorzitter Powell in zijn toespraak na de vergadering. \”We zullen doorgaan totdat we er zeker van zijn dat de klus geklaard is.\”

In de nasleep van de beleidsaankondigingen stond de activiteit op de obligatiemarkt centraal. De rente op staatsobligaties zette woensdag hun gevaarlijke klim voort, waarbij de rentegevoelige 2-jaars staatsobligatie de 4,1% overschreed – het hoogste niveau sinds 2007. De benchmark van de Amerikaanse 10-jaars obligatie hield boven 3,5% vast, het hoogste niveau sinds 2011.

\”Je kunt het schip maar zo lang in de richting van de storm sturen, maar uiteindelijk komt er een moment dat je de luiken moet sluiten en met de derde opeenvolgende renteverhoging van 75 basispunten door de Fed in de afgelopen vier maanden, zouden marktdeelnemers moeten kijken voor dekking om de komende storm te doorstaan\”, zei Charlie Ripley, senior beleggingsstrateeg bij Allianz Investment Management in een notitie. \”Over het algemeen weerspiegelen de beleidsacties van vandaag grotendeels de economische achtergrond en om de economie te vertragen, moet de Fed duidelijk agressief zijn.\”