Fed zal rente blijven verhogen tot arbeidsmarkt verkrapt

\"\"

Woensdag heeft de Amerikaanse centrale bank de rente voor de derde keer op rij met 75 basispunten verhoogd, waardoor de Federal Funds-rente naar een nieuwe bandbreedte van 3,0% tot 3,25% verhuisden, komende van een vorige bandbreedte tussen 2,25% en 2,5%.

De Amerikaanse beleidsmakers verwachten ook dat de rentetarieven hoger dan voorheen zullen stijgen en dat niveau zullen handhaven, waarbij ze voorspellen dat de fed funds rate tegen het einde van dit jaar zal stijgen tot 4,4% en tegen het einde van 2023 tot 4,6%. Dat is een stijging ten opzichte van momenteel 3,4% en een verwachte 3,8% eerder .

Het besluit van de Fed werd donderdag gevolgd door een groot aantal centrale banken over de hele wereld. De Bank of England verhoogde haar beleidsrente met 50 basispunten en de Zwitserse Nationale Bank verhoogde met 75 basispunten. Marktwaarnemers verwachten ook dat de Europese Centrale Bank volgende maand de rente zal verhogen.

Jerome Powell, voorzitter van de raad van bestuur van de Amerikaanse Federal Reserve, pauzeert tijdens een persconferentie nadat de Federal Reserve haar streefrente met driekwart procentpunt heeft verhoogd in Washington, VS, 21 september 2022. Hij kondigde aan dat de rente zal blijven stijgen tot de arbeidsmarkt verslechtert. De Amerikaanse arbeidsmarkt wordt, zoals de Europese trouwens, nog steeds met krapte geconfronteerd.

\”Met de nieuwe renteprognoses werkt de Fed aan een harde landing – een zachte landing is bijna uitgesloten\”, zei Principal Global Investors Chief Global Strategist Seema Shah. \”Powells bekentenis dat er gedurende een bepaalde periode een groei onder de trend zal zijn, moet worden vertaald als een centrale bank die pleit voor een \’recessie\’ om korte metten te maken met de inflatie.\”