Centrale banken blijven vlot het rentewapen hanteren

\"\"

De stroom renteverhogingen van deze week zal waarschijnlijk niet het einde betekenen van een grootscheepse campagne van de centrale banken om de inflatie te verpletteren, ook al lopen ze het toenemende risico hun economieën in een recessie te drijven.

Van Ulaanbaatar tot Washington hebben veel beleidsmakers deze week hun benchmark rentevoeten verhoogd gedurende een periode van drie dagen, wat duidelijk maakte dat hun grootste zorg de hoogste inflatie sinds de jaren tachtig is.

Dat markeert een dramatische verandering ten opzichte van een jaar geleden, toen functionarissen publiekelijk voorspelden dat de prijspiek wat betreft de inflatie in het pandemische tijdperk snel zou verdwijnen.

De grootste aanjagers waren de Zweedse Riksbank, die verraste met een verhoging van 100 basispunten, terwijl de Federal Reserve zijn benchmark voor de derde bijeenkomst op rij met 75 basispunten verhoogde. Indonesië was ook agressiever dan verwacht en Vietnam deed een zeldzame stap, terwijl Zwitserland een einde maakte aan Europa\’s experiment met tarieven onder nul.

Toch verlaagde Turkije de rente, gaven Brazilië en Noorwegen aan dat ze een time-out zouden kunnen nemen van hun verkrapping van het monetaire beleid en de Bank of Japan onderscheidde zich van de ontwikkelde economieën door ultralage tarieven te handhaven. De Japanners grepen ook in op de markten om de val van de yen te remmen.

\”De verkrapping door de centrale banken is nog lang niet voorbij\”, zegt Chua Hak Bin, een econoom bij Maybank Investment Banking Group in Singapore. \”De inflatie heeft waarschijnlijk een hoogtepunt bereikt met dalende grondstoffenprijzen, maar de druk op de loonkosten is niet afgenomen, wat zou kunnen leiden tot een meer aanhoudende en ‘kleverige’ inflatie wat betreft de kerninflatie en de dienstensector.\”

Hoe hoger de rente, hoe groter echter het risico dat de economische groei vertraagt.

\”Net zoals centrale banken de factoren die de inflatie in 2021 stimuleerden verkeerd inschatten, onderschatten ze nu misschien de snelheid waarmee de inflatie zou kunnen dalen als hun economieën vertragen\”, aldus Maurice Obstfeld, senior fellow bij het Peterson Institute for International Economics en voormalig hoofd econoom bij het Internationaal Monetair Fonds.