Goudprijs wordt door de Amerikaanse centrale bank verder onder druk gezet

\"\"

De goudprijs viel deze week terug tot het laagste niveau sinds april 2020 te midden van de verwachtingen van nog meer agressievere renteverhogingen door de Federal Reserve, ondanks een nieuwe ronde van gemengde Amerikaanse macro-economische gegevens.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsverzekering in de VS daalde voor de vijfde week op rij, wat erop wijst dat de vraag naar werknemers gezond blijft ondanks de onzekere economische vooruitzichten. De detailhandelsverkopen stegen onverwachts in augustus, maar het cijfer van de voorgaande maand werd fors naar beneden bijgesteld. De fabrieksproductie steeg licht in augustus, terwijl de totale industriële productie, inclusief mijnbouw en nutsvoorzieningen, daalde.

Deze rapporten volgen op de publicatie van de Amerikaanse consumenten- en producentenprijsindexen, die op inflatoire druk in de economie wezen.

\”Na de nieuwste renteverhoging met 75 bp eerder deze week, brengt ons dit bij de verwachting van een eindtarief van rond de 4,5%\”, zegt Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank. \”Sterker dan verwachte detailhandelsverkopen hielpen in dit geval niet, omdat de renteverlaging door de Fed die verkopen verder onder druk zal zetten.

Goud is dit jaar met bijna 10% in prijs gedaald doordat de Fed de rente agressief verhoogt, wat de aantrekkelijkheid van niet-rentedragende activa vermindert. De opmars van de dollar heeft ook het metaal onder druk gezet, hoewel de steeds agressievere retoriek door functionarissen van de Europese Centrale Bank de rally van het groene biljet afremt.

Ondertussen is de Chinese groei zo sterk vertraagd dat verschillende grote banken niet eens denken dat een groei van het BBP met 3% dit jaar nog haalbaar is. Dat zou van (negatieve) invloed kunnen zijn op de vraag naar gouden sieraden in \’s werelds grootste verbruiker van het edelmetaal.