Groeiend pessimisme over de nabije toekomst op de beurzen

\"\"

De Amerikaanse aandelenmarkten stortten in en de obligatierendementen bleven stijgen in de nasleep van de laatste inspanningen van de Federal Reserve om de inflatie af te koelen, terwijl de zorgen over een vertragende economie toenam. De Dow verloor vrijdag 1,6% en sloot op het laagste niveau van dit jaar, terwijl de S&P 500 1,7% daalde en de Nasdaq 1,8% daalde. Voor de week verloor de Dow 4%, de S&P 500 daalde 4,7% en de Nasdaq verloor meer dan 5%.

Recessiegevoelige sectoren werden het zwaarst getroffen, waarbij duurzame consumptiegoederen met 7% daalden, terwijl energieaandelen met 9% daalden door de dalende olieprijzen. De prijs van lichte zoete ruwe olie zakte voor het eerst sinds januari onder de $ 80 per vat.

De sector basisconsumptiegoederen was de best presterende sector deze week, hoewel deze met 2% daalde. Aandelen die beter presteerden dan de markt waren onder meer General Mills (GIS), met een stijging van 5% in de week nadat het bedrijf meldde dat consumenten meer van zijn verpakte goederen kochten om kosten te besparen. De aandelen van Kellogg\’s (K) en Hormel Foods (HRL) stegen ook, meer dan 2% voor de week.

De obligatierendementen schoten omhoog en bereikten niveaus die in tien jaar niet meer werden gezien. Met het rendement op de 10-jarige schatkist op 3,7% en de rente op de tweejarige staatsobligatie op 4,2%, verdiepte de inversie van de rentecurve zich, een teken van groeiend pessimisme over de nabije toekomst.