Fed suggereert dat nog meer supergrote renteverhogingen in het verschiet liggen

\"\"

Voor de derde keer op rij verhoogde de Federal Reserve haar basisrente met 75 basispunten, waardoor de Federal Funds-rente op een bandbreedte van 3 tot 3,25% uitkwam. Dat is de hoogste range sinds 2008.

De Fed sloot toekomstige supergrote renteverhogingen niet uit. De analisten sluiten zelfs niet uit dat de Fed de rente met nog eens 1,25% zal verhogen.

Op een persconferentie zei Powell: \”Mijn belangrijkste boodschap is niet veranderd sinds Jackson Hole. Het FOMC is vastbesloten om de inflatie terug te brengen tot 2% en we zullen doorgaan totdat de klus geklaard is.”

In een verklaring zeiden Fed-beleidsmakers dat de banengroei sterk blijft. Ze herhaalden nogmaals dat de inflatie hoog blijft en verschillende Fed-gouverneurs herhaalden dat het antwoord op deze uitdaging zal komen in de vorm van nog meer renteverhogingen.

De Fed is ook een programma gestart om haar activaportefeuille van $ 8,8 biljoen te verkleinen door effecten te laten wegvloeien zonder ze te vervangen. Vanaf deze maand zal de Fed haar posities passief verminderen met maximaal $ 95 miljard per maand naarmate steeds meer effecten vervallen.