Correcties bij obligaties maakt beleggers erg zenuwachtig

\"\"

Hoe ver kan de obligatierente stijgen?, zo vraagt volgens Frank Vranken, Chef Investment Officer, Edmond de Rothschild, zich af.

Zou het krankzinnig zijn om te verwachten dat de 10-jaarsrente op de Amerikaanse staatsobligaties terugkomt op het niveau van vóór de Grote Financiële Crisis? Idem voor 10 jaar Bunds? Dat betekent dat de rente op de langere obligaties vanaf de huidige niveaus nog fors kan stijgen?

Het zou betekenen dat Amerikaanse obligaties op 10 jaar weldra bijna 5% opbrengen, terwijl de Bunds naar niveaus tussen de 3 en 4% zouden stijgen. Oeps, dat is vanaf hier nog minstens 100 bps hoger. Dit zal uiteraard afhangen van toekomstige inflatiecijfers en de bereidheid van centrale banken om de geldmarktrente langer hoog te houden. Een dergelijk resultaat zou ons simpelweg terugbrengen naar het niveau van vóór het decennium van ultralage rentes en overvloedige liquiditeitsinjecties.

En als er nog meer obligatiecorrecties komen, zullen de aandelenmarkten nog zenuwachtiger worden. Bekijk volgens Vranken de VIX-index of de volatiliteitsindex. Deze is weer hoger gesprongen, gericht op niveaus die sinds juni niet meer zijn gezien. Nog zo\’n week en we dichter bij een algemene capitulatie denkt Vranken.