Dreigt een crisis in Azië? Yuan en yen zijn vaste voet onder de grond verloren

\"\"

Aziatische markten riskeren een heropflakkering van de stress op crisisniveaus, aangezien twee van de belangrijkste valuta\’s van de regio afbrokkelen onder het gewicht van de meedogenloze kracht van de dollar.

De yuan en de yen zijn beide aan het tuimelen als gevolg van de groeiende ongelijkheid tussen een uiterst agressieve Federal Reserve en gematigde beleidsmakers in China en Japan. Terwijl andere Aziatische landen diep in de deviezenreserves graven om de schade aangericht door de dollar te beperken, maakt de inzinking van de yuan en de yen de zaken voor iedereen erger en dit bedreigt rechtstreeks de regio als een favoriete bestemming voor risico-investeerders.

\”De renminbi en yen zijn grote ankers en hun zwakte dreigt valuta\’s te destabiliseren voor handel en investeringen in Azië\”, zegt Vishnu Varathan, hoofd economie en strategie bij Mizuho Bank Ltd. in Singapore, met een andere naam voor de Chinese valuta. \”We zijn in sommige opzichten al op weg naar de stressniveaus van de wereldwijde financiële crisis, en de volgende stap zou de Aziatische financiële crisis zijn als de verliezen groter worden.\”

De aantrekkingskracht van China en Japan blijkt duidelijk uit de enorme invloed van hun economieën en handelsrelaties. Volgens een verklaring van de Chinese regering is China al 13 jaar op rij de grootste handelspartner van Zuidoost-Aziatische landen. Japan, de op twee na grootste economie ter wereld, is een belangrijke exporteur van kapitaal en kredieten.

De val van de valuta\’s van de twee grootste economieën van de regio kan uitgroeien tot een volwaardige crisis als het buitenlandse fondsen ertoe aanzet geld uit Azië als geheel te halen, wat zou leiden tot massale kapitaalvlucht. Als alternatief kunnen de dalingen een vicieuze cirkel van concurrerende devaluaties en een daling van de vraag en het consumentenvertrouwen veroorzaken.