IJzersterke dollar duwt ook het goud onderuit

\"\"

Goud kelderde tot zijn laagste punt sinds 2020, terwijl de prijzen voor koper en ijzererts instortten omdat de rally van de dollar naar een nieuw record de angst voor de wereldwijde economische vooruitzichten deed toenemen.

De greenback schoot omhoog in een tumultueuze start van de week waarin ook het Britse pond een recordlaagte bereikte en de Chinese valuta haar zwakste niveau sinds 2008 naderde. Beleggers wenden zich tot de Amerikaanse valuta als een toevluchtsoord — in plaats van goud — nu de monetaire verkrapping de groeivooruitzichten vertroebelt .

\”Recessiezorgen houden de markt in zijn greep, met het feit dat de Amerikaanse dollar steeds maar duurder wordt en waarschijnlijk nog in koers zal blijven stijgen\”, zegt Jessica Amir, een strateeg bij Saxo Capital Markets in Sydney. Goud en koper daalden met meer dan 1% in prijs, terwijl de ijzerertsfutures hun daling uit de afgelopen twee weken een verlengstuk gaven.

Hoewel goud een traditioneel toevluchtsoord is in tijden van economische tegenspoed, is het edelmetaal de afgelopen maand ingestort door de meedogenloze stijgingen van de dollar en de agressieve bewegingen van centrale banken. Het edelmetaal is in een berenmarkt beland en wordt nu verhandeld op een niveau dat 20% onder het recordniveau van 2020 ligt.

Koper, dat vaak wordt gezien als een graadmeter voor de wereldwijde groei, bereikte zojuist zijn laagste punt sinds juli, omdat beleggers gokten op scherpe vertragingen in de VS en meer turbulentie in de vraag in Europa te midden van de energiecrisis in de regio. De zwakke yuan draagt ​​ook bij aan een snelgroeiende lijst van tegenwind in de vraag voor China. IJzererts is dit kwartaal met ongeveer 20% gedaald, omdat beleggers zich zorgen blijven maken over een langdurige vastgoedcrisis die de bouwactiviteit belemmert.