Raar maar waar: Britse centrale bank moet ter hulp schieten om negatief effect Britse regeringsmaatregelen te stoppen

\"\"

De Bank of England koopt 65 miljard pond aan Britse obligaties om koersval pond en stijging van de rente af te remmen.

De Bank of England betrad de Britse obligatiemarkt om een ​​marktverstoring in te dammen en beloofde ongeveer 65 miljard pond ($ 69 miljard) aan langlopende staatsobligaties te kopen nadat de plannen voor belastingverlagingen van de nieuwe regering de grootste uitverkoop in decennia hadden veroorzaakt. Van een vreemde zaak gesproken: de Bank of England moest dus ingrijpen om de schade veroorzaakt door de Britse regering te herstellen.

Onder verwijzing naar mogelijke risico\’s voor de stabiliteit van het financiële systeem, stelde de BoE woensdag ook de start uit van een programma om voor 838 miljard pond ($ 891 miljard) aan staatsobligaties te verkopen dat volgende week had moeten beginnen.

\”Als de disfunctie in deze markt zou voortduren of verergeren, zou er een materieel risico zijn voor de financiële stabiliteit van het VK\”, zei de BoE. \”Dit zou leiden tot een ongerechtvaardigde aanscherping van de financieringsvoorwaarden en een vermindering van de kredietstroom naar de reële economie.\”

De centrale bank zei dat ze nog steeds vasthield aan een verlaging van 80 miljard pond in de komende 12 maanden in haar bezit aan obligaties die waren gekocht na de wereldwijde financiële crisis van 2007-2008 en tijdens de COVID-19-pandemie.

De rente op Britse 30-jaars obligaties had eerder op woensdag het hoogste punt bereikt sinds 2002 en traders zeiden dat het steeds moeilijker werd om obligaties te kopen en verkopen, omdat niemand het risico wilde lopen om zo\’n volatiel activum aan te houden.

Pensioenregelingen die LDI-fondsen exploiteren om aan de wettelijke vereisten te voldoen, hadden langlopende staatsobligaties verkocht om te voldoen aan margin calls (noodoproepen tot onderpand) of om hun blootstelling aan deze obligaties te verminderen, aldus de pensioenadviseurs.

Na de aankondiging van de BoE stegen de prijzen van langlopende obligaties, waarbij de 30-jaarsrente met meer dan een vol procentpunt kelderde, hun grootste eendaagse daling in Refinitiv-records die teruggaat tot 1992.

De centrale bank stelde geen limiet aan de omvang van haar interventie, maar zei dat ze aanvankelijk van plan was om tussen woensdag en 14 oktober dagelijkse veilingen te houden om tot 5 miljard pond aan gilts met een looptijd van ten minste 20 jaar te kopen.

\”Het doel van deze aankopen zal zijn om de ordelijke marktomstandigheden te herstellen\”, zei het.

De BoE kocht 1,025 miljard pond aan gilts van de 2,587 miljard pond die woensdag bij de eerste terugkoop werden aangeboden en verwierp aanbiedingen waarvan zij dacht dat ze te hoog geprijsd waren.

Vanuit het oogpunt van de BoE zal het lage aantal aanbiedingen positief worden beoordeeld, wat suggereert dat haar toezegging om langlopende staatsobligaties te kopen een back-stop is en de liquiditeitsschaarste verzacht, zonder dat zij zelf grote aankopen hoeft te doen.