Europese energiecrisis kan leiden tot grote sociale onrust

\"\"

De Europese energiecrisis verdiept zich, ondanks pogingen van de verschillende regeringen tot interventie, en dit zou kunnen leiden tot grote sociale onrust, zegt Willem Middelkoop, COO en oprichter van het in Nederland gevestigde Commodity Discovery Fund.

\”Veel mensen zijn erg nerveus over de komende winter\”, zei hij. \”Je kunt niet kiezen of je je huis verwarmt of niet… er ontwikkelt zich een enorme crisis binnen Europa.\”

De Europese benchmark voor aardgas (TTF) is dit jaar met 156 procent gestegen. Duitsers overwegen hun huizen te verwarmen met brandhout en hun elektriciteitsverbruik te verminderen, aangezien de elektriciteitsprijzen in de loop van het jaar met 177 procent zijn gestegen.

Een groot deel van de reden achter de prijsstijgingen is te wijten aan de geopolitiek met betrekking tot het conflict in Oekraïne. Rusland, dat 40 procent van het Europese aardgas levert, heeft in augustus de Nord Stream 1-pijpleiding afgesloten. De Russische president Vladimir Poetin bevestigde dat dit te wijten was aan Europese sancties tegen zijn land.

\”Poetin zei dat hij bereid is om olie en gas aan West-Europa te blijven leveren, maar met één bijkomende eis\”, legde Willemkoop uit. \”Hij wilde betaling in roebels, goud of Bitcoin. En de westerse landen zeiden dat ze dat niet zouden accepteren.\”

Als reactie op de hogere energiekosten hebben Europese regeringen een reeks maatregelen voorgesteld, van prijsplafonds tot subsidies. De Britse premier Liz Truss heeft bijvoorbeeld voorgesteld de elektriciteitsrekening voor twee jaar te beperken tot 2.500 pond ($ 2.700). Sinds augustus hebben Europese regeringen meer dan $ 270 miljard uitgegeven om huishoudens en bedrijven te beschermen tegen stijgende energieprijzen.

Middelkoop bestempelde een dergelijk beleid als \’geld drukken, iets waar de regeringen wel kaas van hebben gegeven.

\”Ik denk dat we veel geld zullen zien drukken\”, zei hij. \”Het is een moeilijke evenwichtsoefening voor regeringen, maar als de druk te groot wordt, en mensen beginnen te demonstreren en in opstand te komen… er kunnen massale demonstraties komen, met zelfs rellen tot gevolg en regeringen zijn daar bang voor.\”

Hij voegde eraan toe dat als er geen vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland komt, er sociale onrust en toenemende misdaad in heel Europa zal zijn.

\”Je hebt landen in Europa die veel armer zijn dan Nederland of België en dit zal catastrofale gevolgen hebben\”, zei hij.