September was nog slechter voor obligaties dan voor aandelen

\"\"

Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie staat op 4%, zo merkt Frank Vranken, Chef Investment Officer bij Edmond de Rothschild, op. De maand september, die langzaam ten einde loopt, heeft zijn slechte reputatie op de aandelenmarkten waargemaakt, maar de obligatiemarkten hebben veel meer te lijden gehad.

75bps is het rendement dat op maandbasis is toegevoegd aan Amerikaanse staatsobligaties en dat is een opmerkelijk snelle toename. De Amerikaanse obligatiemarkt is niet de enige waar de rendementen snel stijgen. In Italië gaat de 10-jaars BTP richting 5%. Die 5% kan de markten echt doen schrikken en dat beseft ook de Europese Centrale Bank. We kunnen er volgens Vranken zeker van zijn dat de ECB al op de markten is geweest om te voorkomen dat de Bund-BTP-spread te snel stijgt. En natuurlijk zou het het niveau ten zuiden van die 5% willen houden.

Op hetzelfde moment dat centrale banken de markten bang maken door voortdurend te waarschuwen voor hogere tarieven, kan ook de vraagzijde van de obligatiemarkt een probleem vormen. In de VS koopt de Fed niet meer, maar verkoopt. Maar uit onderzoek blijkt dat brokrs en dealers hun voorraden die in de boeken worden bewaard, verminderen. En banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen enz. kochten tijdens het eerste en tweede kwartaal slechts een fractie van T-obligaties in vergelijking met de bedragen die vorig jaar zijn gekocht. Het goede nieuws is dat de netto-uitgifte ook is gedaald, maar het blijft een minder comfortabele situatie.